Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Alstroemeria vrij van emissie van gewasbeschermingsmiddelen

Een van de doelstellingen van het onderzoek 'Alstroemeria van Toekomst dichtbij' was een teelt vrij van emissie van gewasbeschermingsmiddelen. Deze doelstelling is gedurende de ruim twee jaar van het onderzoek behaald: het is gelukt om het gewas in de afdeling met de Teelt van de Toekomst gezond te houden zonder enig inzet van chemie.

De bij de start opgestelde strategie was gericht op het beheersen van trips en luis en moest gaandeweg op basis van monitoren worden aangepast. Anders dan bij de Chrysant, hadden Orius laevigatus en Transeius montdorensis zich na twee maanden bijvoeren met Artemia niet gevestigd in het Alstroemeria gewas. De aangepaste, succesvolle strategie voor tripsbestrijding bestond uit een combinatie van 1- pad hygiëne, 2- frequent scouten, 3- de inzet van de bodemroofmijt Stratiolaelaps scimitus (voorheen Hypoaspis miles) die poppen van trips bestrijdt in de bodem en 4- de bladroofmijt Neoseiulus cucumeris (0,3 zakje per m² per week en een verdubbeling van de dosering naar 0,6 zakjes per m² bij toename op de vangplaat).

De luisbestrijding (Boterbloemluis onder in het gewas en aardappeltopluis boven in het gewas) heeft voornamelijk plaatsgevonden door een goede vestiging van de galmug A. aphidimyza. Een bladluisexplosie is zelfs opgeruimd door eenmalig een overkill aan galmuggen uit te zetten van 7/m². Daar waar luisparasitering door sluipwespen gezien wordt, is het vooral door A. ervi. Deze strategie is ook succesvol gebleken in de afdelingen waar het onderzoek “Alstroemeria en haar lichtcriteria” plaatsvond. Aanvullend op de beschreven bestrijdingsstrategie waren deze afdelingen voorzien van insectengaas in de luchtramen. De trips druk was hier heel laag gedurende de gehele looptijd van het onderzoek (21 maanden). Uit de proef blijkt ook dat de beheersing van andere plagen zoals cicaden en slakken voor knelpunten zouden kunnen zorgen.

Bron: Wageningen University & Research 

Publicatiedatum: