Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Energiemarkt krap met lage temperaturen en weinig wind

Vrijdagochtend opende de TTF-gasmarkt voor januari op 140 euro per megawattuur. Daarmee is de piek van woensdag teniet gedaan. AgroEnergy wijst in haar weekupdate onder meer op Noorse verstoringen als oorzaak voor onrust op de markt. In deze crisisupdate meer hierover.


De TTF-gasprijs voor januari 2023 sloot donderdag af op ruim 138 euro per megawattuur. Woensdag piekte de prijs nog tot boven de 150 euro. Zoals telkens de afgelopen tijd doet heel 2023 mee met de prijsbewegingen en liggen de prijzen voor alle maanden dicht bij elkaar. Nu betekent dat prijzen rond de 135 euro. Bekijk hier de actuele cijfers. De TTF 'day-ahead-prijs' ligt vrijdagochtend op ruim 140 euro. 

AgroEnergy wijst in haar weekupdate naar Noorse verstoringen als oorzaak voor 'wispelturige gasprijzen'. "Gedurende de week zagen we wel wilde prijsbewegingen van soms meer dan 15 €ct/m3 per dag. Het Q1’23-contract handelde grofweg tussen 130 en 150 €ct/m3. Nieuwsberichten over ongeplande productieverstoringen en lage(re) windkracht lieten de prijzen in de bovenkant van die bandbreedte bewegen."

In de update somt men ook de belangrijkste wijzigingen op die nu in de wandelgangen worden genoemd aangaande het potentiële Europese prijsplafond:

  • Het prijsplafond voor TTF-handel moet op 220 €/MWh komen te liggen i.p.v. 275 €/MWh
  • Dit prijspeil hoeft ‘slechts’ vijf dagen op rij bereikt te worden i.p.v. tien dagen
  • Het prijsverschil tussen de TTF-beurs en de LNG-markt moet in die periode hoger zijn dan 35 €/MWh i.p.v. 58 €/MWh om het prijsplafond in werking te laten treden
  • De Aziatische LNG-markt wordt ook meegenomen als referentie voor LNG-prijzen
  • Het prijsplafond wordt niet alleen op het voorste maandcontract (M+1) geplaatst, maar ook op M+2 en M+3

Volgende week is de verwachting dat er meer nieuws over is.

De energiespecialisten kijken ook nog even vooruit naar volgende week qua gas- en elektraprijzen. Voor maandag wordt een 'bijzonder krappe elektriciteitsmarkt' genoemd. Voor komende maandag worden de hoogste EPEX-prijzen van de week verwacht, wellicht zelfs een gemiddelde uurprijs van meer dan 400 €/MWh. "De temperaturen en windsnelheden lijken weer iets op te lopen in de laatste twee weken van december wat mogelijk lucht geeft aan de gas- en elektriciteitsprijzen." Lees hier de hele update. 

De olieprijs is aan het dalen. Op de oliemarkt kostte een vat ruwe Brent-olie 77 dollar, een maand geleden was dat nog 98 dollar, schreef de NOS donderdag. Lees hier meer. 

Een nieuw overzicht over de Nederlandse vullingsgraad van de gasopslagen komt hier vandaag binnen.