Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rechter geeft teler paar weken extra voor vinden goede huisvesting

Telers zijn hard op zoek naar enerzijds mensen om te helpen in de kas en anderzijds ook huisvesting voor hun medewerkers. Een teler in de gemeente Zaltbommel slaagde hier nog niet goed genoeg in. 

De gemeente Zaltbommel wil handhavend optreden tegen huisvesting in caravans bij de teler. De teler heeft om een voorlopige voorziening gevraagd om aan de eis van de gemeente te kunnen voldoen, zodat er geen dwangsom van 30.000 euro volgt. De voorzieningenrechter heeft het verzoek afgewezen. Wel krijgt de teler nog iets meer tijd om huisvesting goed te regelen.

Drie controles
De aardbeienteler heeft, zo blijkt uit het verslag van de zitting bij de Rechtbank Gelderland van 5 december, al meerdere vormen van huisvesting op eigen terrein geprobeerd. Dit jaar vond drie keer een controle plaats en werd huisvesting, eerst in units, daarna in de bedrijfsloods en daarna in stacaravans, niet goed genoeg bevonden. 

In augustus dit jaar wees de gemeente, na controle, huisvesting in stacaravans af. De teler zegt hiertoe over te zijn gegaan, nadat huisvesting in de bedrijfsloods niet aan de (brandveiligheids)eisen voldeed. De teler zegt dat de toezichthouder het advies tot huisvesting in stacaravans achter de kas, waar maar weinig ruimte is, gaf. 

De gemeente ontkent dat. Daarbij wijst de rechter ook op de voorgeschiedenis, waarin de teler ook andere vormen van huisvesting probeerde. Zonder succes. Volgens de gemeente wist de teler dat ook de huisvesting in stacaravans achter de kas niet kon. 

Iets meer tijd
De voorzieningenrechter stelt vast dat de begunstigingstermijn van de last onder dwangsom, die aan de teler is opgelegd, sinds 21 oktober 2022 is verstreken. Het verzoek van de teler om een voorlopige voorziening, die moeite heeft de juiste vorm van huisvesting te vinden én ondertussen arbeidsmigranten 'hard' nodig heeft, wijst de rechter af. Volgens de rechter was de gegeven termijn van zes weken genoeg om de bedrijfsloods te verbouwen voor de juiste vorm van huisvesting. De rechter vindt dat de teler geen aanstalten heeft gemaakt de verbouwing te starten. 

Desondanks ziet de rechter wel reden om de last onder dwangsom met terugwerkende kracht te schorsen. Hierdoor krijgt de teler nog drie weken na uitspraak om de huisvesting goed te verzorgen. De rechter stelt dat 'dat voorkomt dat bij verzoeker het gevoel ontstaat dat hij achterover kan leunen en geen actie hoeft te ondernemen.'  

Het oordeel van de voorzieningenrechter heeft een voorlopig karakter en bindt de rechtbank in een (eventueel) bodemgeding niet.