Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"tuinbouwsector internationaal op de kaart zetten"

Dutch Greenhouse Delta en gemeente Westland bundelen krachten

Dutch Greenhouse Delta heeft een partnerovereenkomst met de gemeente Westland ondertekend. Beide partijen willen de tuinbouwsector internationaal op de kaart zetten. De vraag naar gezond, vers, duurzaam en lokaal geteeld voedsel stijgt wereldwijd explosief, stellen zij. "Juist om deze voedseluitdagingen aan te gaan is samenwerking belangrijker dan ooit." 

Door de krachten te bundelen met verschillende publieke- en private partners, willen beide partijen 'een substantiële bijdrage leveren aan het voorzien in voldoende gezond, betaalbaar en veilig voedsel dat duurzaam en lokaal is geproduceerd.'  

Michiel F. van Ginkel (DGD), Bouke Arends (gemeente Westland) en Joep van den Bosch (DGD/Ridder)

Nergens ter wereld wordt efficiënter geteeld
"De samenwerking met Gemeente Westland is van belangrijke toegevoegde waarde om bij te dragen aan het realiseren van onze ambities," stelt Joep van den Bosch, lid van DGD’s Raad van Bestuur.

De tuinbouwsector is goed voor 20-25 miljard euro omzet per jaar en laat daarmee alleen de Rotterdamse haven voor zich. Niet alleen een rijpe tomaat, maar ook het nog te ontkiemen zaadje komt uit de gemeente Westland. "Topinnovatie, duurzaamheid en oog voor gezondheid en geluk komen hier samen", zegt Bouke Arends, burgemeester van de Gemeente Westland. "Nergens ter wereld wordt efficiënter geteeld."

Om de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden zonder het klimaat schade te berokkenen, kan de wereld niet zonder de innovaties uit het Nederlandse glastuinbouwcluster, vervolgt hij. "Dat wordt internationaal ook onderkend. Niet voor niets ontvangt de gemeente Westland jaarlijks vele buitenlandse delegaties die hier komen om te leren hoe zij kunnen voorzien in eigen productie van voedsel. En niet voor niets zijn onze bedrijven overal in de wereld actief in de glastuinbouw." 

Triple helix
De sleutel tot succes is de Nederlandse samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en (toegepaste) wetenschap (triple helix).

Dutch Greenhouse Delta bundelt de krachten binnen de triple helix, werkt nauw samen met andere brancheorganisaties en collectieve initiatieven in Nederland en onderhoudt goede relaties met de Nederlandse overheidsinstanties waaronder het ministerie van Buitenlandse Zaken, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), en NL Works.

Ook zoekt Dutch Greenhouse Delta samenwerking op met andere sectoren zoals water, mobiliteit, energie en logistiek. Zo kunnen zij totaaloplossingen bieden op een Nederlands fundament.

Momenteel zijn meer dan twintig bekende bedrijven partner van DGD, waarvan het grootste deel haar roots in het Westland heeft. Van zaadbedrijven, biologische bestrijding en groeimedium tot technologiebedrijven gespecialiseerd in kassen, klimaatbeheersing, schermen en irrigatie; het cluster presenteert alle expertise die nodig is om lokaal duurzaam te telen.

Bron: Gemeente Westland

Publicatiedatum: