Vlaams Departement Landbouw en Visserij presenteert landelijke heat map sierteelt

Onderstaande kaart, een productie van het Departement Landbouw en Visserij, geeft de ruimtelijke spreiding weer van de belangrijkste sierteeltgebieden in Vlaanderen. De sierteelt komt verspreid voor in Vlaanderen, maar heeft de grootste concentratie in Oost-Vlaanderen, rond Gent. 


Klik hier voor groot

Een zgn heat map (of dichtheidsraster) wordt gebruikt om puntgegevens, in dit geval het middelpunt van de sierteeltpercelen uit de verzamelaanvraag 2021, te visualiseren en te analyseren door de punten om te zetten in een regelmatig raster. Aan elke rastercel wordt een waarde toegekend die wordt bepaald door de nabijheid van nabijgelegen punten, waarbij elk punt wordt gewogen met een wegingswaarde. Als wegingswaarde is de totale opbrengstwaarde van het perceel op basis van de standaard output per ha van de teelt en de grootte van het perceel gebruikt. 

Ruimtelijk is de sierteelt regionaal geconcentreerd in Oost-Vlaanderen. In de streek ten oosten van Gent liggen de meeste gebieden in de hoogste klasse. In de streek rond Lochristi worden voornamelijk potplanten gekweekt. De azalea neemt hier een prominente rol in. De overige sierteelten (chrysanten, boomkweek, vaste planten, heesters, snijbloemen en -planten) komen verspreid voor over de andere oplichtende gebiedjes.  

bron: landbouwcijfers.vlaanderen.be

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven