Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: TTF-gasprijs blijft trapje hoger hangen

De TTF-gasprijs blijft hangen rond de 135 euro per megawattuur. De APX-elektriciteitsprijzen liggen redelijk gelijk aan gisteren. In deze nieuwe crisisupdate zetten we de energieberichtgeving en de energieprijzen weer kort op een rijtje.



De TTF-gasprijs voor januari 2023 opende dinsdagochtend op 138 euro. Voor heel 2023 ligt de prijs dinsdagochtend tegen 11u tussen de 135-140 euro. Bekijk hier de actuele cijfers. 

De TTF 'day ahead-prijs' ligt dinsdagochtend rond 11u nipt op ruim 136 euro. De APX-elektriciteitsprijs, 'day ahead', ligt dinsdag 6 december voor de piekuren gelijk aan 5 december. De prijs voor 'alle uren' is iets gezakt tot ruim 348 euro per megawattuur.

In het nieuws net als afgelopen weekend veel berichten over olie. De NOS schrijft dat vlak voor het ingaan van de sancties op 5 december Russische olietankers van de radar verdwenen zijn. Het kan zijn dat er hierdoor nog olie deze kant op komt. Stookolie mag nog tot februari ingevoerd, weet een woordvoerder van het Rotterdams havenbedrijf wel. Hier kwam afgelopen donderdag nog een Russische tanker aan. 

Van sommige kanten wordt getwijfeld aan de nieuwe Europese sancties, omdat ze Rusland niet echt zouden raken. Advocaat Heleen over de Linden, gespecialiseerd in sanctierecht tussen Rusland en de Europese Unie, denkt niet dat de boycot van Russische ruwe olie voor existentiële problemen zal zorgen in Europa. Sterker nog: het zal Rusland des te meer raken, stelt zij bij BNR

Het Centraal Planbureau stelt op basis van onderzoek dat het energieplafond dat gaat gelden de koopkrachtrisico's wel dempt, maar niet oplost. Het CPB gaat uit van een koopkrachtdaling voor een gemiddeld gezin van in totaal 4% in de jaren 2022 + 2023. 

De daling van de koopkracht van 4 procent, vindt econoom Han de Jong bijzonder, zegt hij bij BNR. "In een eerdere raming hielden ze dit jaar nog rekening met een daling van 7 procent. Maar vooral: in 2023 gaat de koopkracht zich een stuk slechter ontwikkelen dan ze eerder dachten. In september dachten ze nog dat de koopkracht zou verbeteren, maar nu komt er een verslechtering uit."

Minister Jetten van Klimaat en Energie heeft de Tweede Kamer in een Kamerbrief geïnformeerd over het Programma Groen Gas en de doelen en hoofdlijnen van dit programma beschreven. Nederland wil in 2030 nationaal ten minste 2 miljard kubieke meter groen gas produceren. Ook wil men kijken naar import. 

Jetten schrijft: "Gasvormige energiedragers hebben een deels onvervangbare rol in het Nederlandse energiesysteem. De vraag hoe en hoe snel deze rol ingevuld kan worden met duurzame gassen, zoals waterstof en groen gas, en met voldoende leveringszekerheid, is urgenter dan ooit tevoren gezien de oorlog in Oekraïne en de klimaatcrisis. Groen gas productie via vergisting en vergassing kan een wezenlijke bijdrage leveren aan een schoon en zeker energiesysteem, en draagt tevens bij aan andere urgente maatschappelijke opgaven als de reductie van emissies in de landbouw en de ontwikkeling van een circulair grondstoffensysteem."