Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese landen delen ervaringen over uitwisseling seizoenarbeiders

De Europese Arbeidsautoriteit (ELA) wil eerlijk en vrij verkeer van werknemers makkelijker maken en komt daarom met een pilot met informatie over alle rechten en plichten. ELA wil een netwerk opbouwen voor de uitwisseling van goede ervaringen en praktijken met seizoenswerk. Om tijdelijk te werken in een ander land is namelijk veel informatie nodig.

Workshops over de uitdagingen van seizoenswerk
De European Labour Authority (ELA) organiseert drie workshops, waar ook wij onderdeel van zijn. Met delegaties uit tien deelnemende landen delen we informatie over rechten en plichten en denken samen na over hoe je de groep seizoenarbeiders kunt bereiken.

Aan de workshops nemen landen deel die veel mensen uitzenden en landen die het seizoenswerk aanbieden. De eerste twee workshops zijn reeds geweest. Zo wordt ervaring gedeeld en kennis verder opgebouwd om ook in onze sector internationale werknemers op een goede manier werk te kunnen bieden.

In de eerste bijeenkomst is gesproken over:

  • Instrumenten voor de communicatie, o.a. aan campagnes over seizoenarbeid.
  • Uitwisseling van goede ervaringen bij de verspreiding van eerlijke informatie. Belangrijke vraag daarbij is: Hoe bereik en informeer je mensen voordat zij de stap zetten om te gaan werken in een ander land?

In de tweede bijeenkomst stond de jonge, beginnende seizoenarbeider centraal. Startend op de arbeidsmarkt heb je meer informatie nodig en jonge mensen gebruiken andere communicatie middelen.

Hoe informeer je mensen die al werken in een ander land?
Denk hier bijvoorbeeld aan:

  • Online en offline netwerktools voor gerichte en effectieve informatie en communicatie.
  • De rol die werkgevers kunnen invullen om informatie toegankelijk en bruikbaar te maken voor seizoenarbeiders.
  • De Nederlandse website www.workinnl.nl is een goede plek om informatie te vinden rondom werken in ons land in zeven verschillende talen.

Ook krijg je informatie over de laatste ontwikkelingen. Zo hebben ze in Polen controle op de A1 verklaring digitaal mogelijk gemaakt (A1 Certificate authenticity confirmation service). Je kunt nu dus zelf controleren of de door jou ingeleende Poolse medewerkers verzekerd zijn voor de sociale zekerheid.

Glastuinbouw Nederland doet mee aan de bijeenkomsten.

Publicatiedatum: