Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cora van Nieuwenhuizen (Energie-Nederland) op Future Trends & Innovations:

"Supermarkten werden in coronatijd toch ook niet extra belast?"

De zevende editie van Future Trends & Innovations trok donderdagmiddag een recordaantal deelnemers. Voor het evenement in het World Horti Center kwamen zo'n 180 aanmeldingen binnen. Centraal stond op de middag, georganiseerd door AVAG, TNO, stichting Hortivation en GreenTech, de vraag hoe de glastuinbouwsector zich de crisis uit kan innoveren.

Vooral in een zestal presentaties na het plenaire programma werden de aanwezige kassenbouwers, techniekbedrijven en andere geïnteresseerden antwoorden aangereikt op die vraag. Eerst nam Annie van de Riet namens AVAG en Hortivation het woord nam en daarna Cora van Nieuwenhuizen als voorzitter van Energie-Nederland, die een key-note-presentatie hield. Aan het slot van het plenaire gedeelte werd met een serie video's over energie-innovaties de brug naar de parallelsessies geslagen. 


Annie van de Riet en Cora van Nieuwenhuizen

Innovatiekoers
Annie vertelde in haar presentatie over wat er dit jaar binnen AVAG en Hortivation is gedaan en wat de plannen voor 2023 zijn. Volgend jaar gaat een nieuw vijfjarenprogramma, waarover door de AVAG-leden (76 inmiddels) is gestemd. Een nieuw aandachtspunt in robotisering en automatisering, om oplossingen te zoeken voor het arbeidsvraagstuk.

Ook nieuw volgend jaar is dat deelnemers aan de innovatieprogramma's van Hortivation volgend jaar niet hoeven te kiezen in welke programma's ze mee willen doen. Dit jaar draaiden er twee programma's, over datagedreven telen én datagedreven kassen bouwen, maar volgend jaar is gekozen voor vijf programma's. Op de kosten voor deelname wordt 2500 euro korting gegeven ten opzichte van 2022, want de organisaties zijn zich bewust van de 'moeilijke tijden' waarin de sector zit. Voor 7500 euro doet een bedrijf mee aan alles.

In het presentatie van Annie kwamen ook de nodige afkortingen voorbij. Voor het merendeel van de aanwezigen als het goed is bekend, maar niet voor Van Nieuwenhuizen. Zij grapte dat de afkorting KIS bij haar niet staat voor Kas Informatie Systeem maar voor Keep It Short. Dat probeerde ze dan ook te doen in haar key-note, zodat er ruimte over bleef voor vragen.

Valley of death
In haar key-note vertelde ze over wat haar vereniging doet (de club met energie-gerelateerde bedrijven is recent gegroeid tot meer dan 80 leden) en over de energiesituatie. Een groot deel van dat laatste verhaal is inmiddels redelijk bekend.

De oren werden echt gespitst toen de term 'valley of death' viel. Daarmee wordt het gat bedoelt dat er valt tussen nu en 2025, wanneer de verwachting is dat de Europese gasprijs weer iets kan gaan zakken als er bijvoorbeeld meer beschikbaar aanbod is gecreëerd. Dat gaat namelijk niet van de ene op de andere dag.

Kritisch is Van Nieuwenhuizen op hoe er enerzijds geroepen wordt dat 'we van het gas af moeten', terwijl er tegelijkertijd niet genoeg alternatieven beschikbaar zijn in de tussentijd. De komende tien tot vijftien jaar blijft aardgas nog altijd hard nodig is haar overtuiging. 

Alternatieven zijn er wel, maar zoals in de Tweede Kamer bijvoorbeeld groene waterstof als 'de heilige graal' wordt genoemd, zo simpel is het niet volgens de Energie-Nederland. De voorzitter ziet dat ambities en plannen vaak nog niet echt stroken met de realiteit. "We kunnen wel versneld van 4 naar 8 gigawatt groene waterstof willen, maar zitten nu nog maar op 0,02." 

Vestigingsklimaat
Er zit dus nog een gapend gat tussen theorie en praktijk. Kritisch is de voorzitter daarom ook op 'tegenstrijdigheden in beleid'. In haar ogen lijkt het er nu op dat in Nederland en Europa het beleid er vooral op gericht is bedrijven geld afhandig te maken in plaats van hen in staat te stellen te investeren in een duurzame toekomst. Volgens de voorzitter is de winstbelasting er om bedrijven te belasten voor de winsten die zij maken en hoeven daar niet allerlei nieuwe manieren voor gezocht te worden. "In coronatijd werden supermarkten toch ook niet opeens extra belast toen zij extra winsten maakten", vroeg zij zich hardop af. De 'woekerwinsten' die energieproducenten en -leveranciers zouden maken vallen volgens haar ook wel mee. "Er zijn niet voor niets afgelopen winter ook zeven bedrijven failliet gegaan."

De manier waarop Van Nieuwenhuizen naar de situatie voor energiebedrijven aankijkt lijkt wel hoe er soms ook naar de situatie voor telers en toeleveranciers wordt gekeken. Ook zij zouden op een gegeven moment, uit onvrede over het verslechterende vestigingsklimaat in Nederland, het weleens in het buitenland kunnen gaan zoeken. De voorzitter wees er bijvoorbeeld op hoe de Verenigde Staten het voor bedrijven interessant maken om daar te komen investeren. In haar ogen blijft Europa daarin achter.

Bart van Meurs introduceerde Division Q. Het zusterbedrijf van Koppert Cress heeft ambitie om geen incubator maar 'In Q Beter' te worden. Van een woordgrapje bleek Bart niet vies. 

Rondje innnovatie
Zoals gezegd werd het plenaire gedeelte met een serie filmpjes afgesloten. Achtereenvolgens Priva Connext, Caeli, SupriSun van Certhon, Agculture en Glascom met Geysirglas, Maurice Kassenbouw met het Air&Energy-systeem, Ridder met de DLI Controller, TNO en Hortivation met CASTA en Van der Ende Groep met Kathari kwamen voorbij. Daarna was het tijd voor pauze. Na de pauze konden de deelnemers kiezen uit sessies over waterstof, de innovatieprojecten vanuit Hortivation, het nieuwe innovatiebedrijf Division Q van Koppert Cress, Source over kunstmatige intelligentie voor een optimale teeltstrategie, de Hortifootprint en Greenport West-Holland over verduurzamen middenin de energiecrisis. 

Paula Santos van Source gaf een demo van wat gebruikers allemaal al met het programma kunnen doen. Source heeft inmiddels drie producten klaarstaan: Source Cultivate, Source Track en Source Control. 

De middag werd vervolgens afgesloten met een borrel en lopend buffet. Voor die tijd maakten wij alvast een rondje foto's. Bekijk ze hier.