Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Luus Hooyman, Veilingmeester Aalsmeer

Weer bijna een jaar voorbij

Klok 2 in Aalsmeer, waar Luus Hooyman samen met Paul Bleeker aan het roer staat, heeft een leuk aanbod. Naast jaarrond producten ook seizoenproducten. Een fijne afwisseling wat het werk interessant maakt. In deze periode is de hoofdrol voor Amaryllis.

Wat een kleurenpracht en diversiteit in deze productgroep. Het assortiment bestaat uit 132 cultivars aangevoerd door veertig Amaryllis-aanvoerders. Deze kwekers kozen voor productpromotie en die is met name gericht op Duitsland en Frankrijk. Daar gaat een groot deel van de bloemen heen. Het seizoen werd in oktober afgetrapt met een roadshow. De drie locaties van Royal FloraHolland zijn aangedaan, de vrachtwagen met opdruk was prominent aanwezig en kwekers stalden hun producten uit in een marktkraam. De inkopers die langskwamen, gingen met een doos vol diverse soorten naar huis.

Seizoensproduct Amaryllis
In oktober en november bezoeken wij veilingmeesters zoveel mogelijk kwekers van Amaryllis. Dan hebben ze qua drukte nog tijd om met ons een rondje over de kwekerij te maken. Ik hoor even hoe het gaat, zijn er al orders geschreven, welke soorten zijn er, is er iets nieuws te melden en wanneer gaat men starten met aanvoeren. De afgelopen twee jaar verliep de prijsvorming boven verwachting. Dit jaar is men toch wat voorzichtiger gezien de ontwikkelingen in de wereld en gestegen kosten. De meeste aanvoerders hebben de gasprijs voor een aantal jaren vastgelegd, maar niet die van elektriciteit. En laat dit voor de maanden augustus en september een hoge kostenpost zijn geweest. Amaryllis moet in de zomer gekoeld worden om in het najaar te kunnen oogsten. De bollen liggen in koelcellen op lage temperatuur, om daarna in bloei te trekken.

De start van het seizoen ging goed. De aantallen waren wat lager en de gemiddelde prijs lag wat hoger. Vorige week liepen de aantallen op en de prijsvorming ging mee. Voor de Amaryllis een hoopvol begin. Rond de laatste week voor kerst voeren de traditionele kleuren wit en rood de boventoon. Een heel jaar werken om de oogst in een paar weken binnen te kunnen halen. De laatste weken is het voor iedereen een tandje erbij, zeven dagen in de week en lange dagen, extra handjes regelen voor snijden, sorteren en verpakken. Ik heb bewondering voor deze aanvoerders, die daarna de balans op gaan maken. Gaat men investeren, veranderen, aanpassen of wellicht valt de keus op stoppen met de teelt.

Aanbod overige producten
We zien de laatste dagen dat de aanvoer zoals verwacht iets minder is. De prijsvorming is voor vele producten iets lager dan verwacht. In aanloop naar Sinterklaas is de animo om bloemen en planten te kopen altijd wel wat minder. We zien bij de kopers echter terughoudendheid om te kopen zowel in de retail als in de groothandelsmarkt. Na de eerste week van december zal de vraag naar kerstbomen, Helleborus, Skimmia, kransen, kerststerren, bessen en dergelijke toenemen. Het is aan de consument hoe kerst gevierd gaat worden en of de afzet van bloemen en planten hieraan meedoet.

En dan nog even dit
Royal FloraHolland heeft een stap dichterbij gezet naar Landelijk Veilen. De Concernklok 6 Snijanthurium is sinds 24 november uitgebreid met andere producten (Alstroemeria, Cymbidium, Snijorchidee en Strelitzia) en start gelijk met de overige bloemenklokken. De eerste dagen gingen naar tevredenheid, redelijk tot goede prijzen. Een groot koperspubliek heeft deze klok ingeschakeld.

Connect to Grow
Je bent welkom om aan te voeren of te kopen op de klok! Neem contact op met de klantenservice van Royal FloraHolland: 088-789 89 89 en vraag naar een accountmanager of een veilingmeester.

Publicatiedatum: