Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Wintertest aanstaande, gas- en elektraprijs omhoog

De TTF-gasprijs is gisteren tot ruim boven de 130 euro per megawattuur gestegen. Vanochtend werd zelfs 140 euro aangetikt. Daarmee is de prijs gevoelig gestegen, onder meer omdat er gas nodig is om elektriciteit op te wekken in dit grijze weer. In deze crisisupdate weer een blik op de prijzen en een opsomming van de energieberichtgeving.


De TTF-gasprijs voor januari sloot dinsdag op ruim 136 euro af. Een stijging van bijna 10 euro. Vanochtend kroop de prijs richting de 140 euro. Datzelfde geldt voor de TTF 'day ahead-prijs', die vanochtend op moment van schrijven zelfs nipt boven de 140 euro stond. Bekijk hier de actuele cijfers.


TTF day ahead-prijs t/m 29-11-2022. Vanochtend lag de prijs boven de 140 euro per megawattuur. Klik hier voor vergroting. 

Gas is (net als kolen) hard nodig om elektriciteit op te wekken. De elektriciteitsprijs loopt de afgelopen dagen ook stevig op. Ook vandaag kwam er weer een stukje bij bovenop de al hoge prijs. Voor piekuren ligt de APX-prijs woensdag op ruim 473 euro per megawattuur. Voor 'alle uren' komt de grens van 400 euro in beeld. Voor het laatste eind september lagen de APX-prijzen zo hoog.

Energiehandelsplatform Powerhouse deelt een vooruitblik op week 48 met als kop erboven 'het moment van de waarheid is aanstaande'. De energiespecialisten bespreken de ontwikkelingen op olie-, gas-, steenkool- en elektriciteitsfront. Voor gas is duidelijk dat het kouder wordt in de eerste helft van december. Na half december lijkt het weer iets zachter te worden. Hoewel op koude dagen gas wordt onttrokken aan de bergingen, zijn er ook nog steeds dagen waarop gevuld wordt, stipt men in de analyse aan. "Spannend blijft het wel. De helft van
de aardgasvraag wordt bepaald door de periode december en februari. Het moment van de waarheid is dus aanstaande." Bekijk hier de hele analyse. 

Morgen, op 1 december, gaat de olieban op Rusland in. Wat betekent dat? Op VesselsValue staat een analyse. Analisten wijzen erop dat voor tankers en LNG Rusland de focus aan het verleggen lijkt naar AziĆ«. Lees hier de hele analyse.