Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gas hard nodig voor elektriciteit

Buiten is het mistig en dus waait het niet. Ook de zon komt niet door de grijzigheid heen geprikt en dus is er volop aardgas nodig om elektriciteit te produceren. Het gevolg is dat de elektriciteitsprijzen net als gisteren hard omhoog schieten. In deze crisisupdate zetten we de energieberichtgeving weer op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor december sloot maandag 1 euro onder het prijsniveau van vrijdag af. Dat betekent een prijs van ruim 123 euro per megawattuur. Vanochtend kroop de prijs richting de 130 euro. Datzelfde geldt voor de TTF 'day ahead-prijs'. Bekijk hier de actuele cijfers.

BNR wijst in een bericht op de volatiliteit van de gasmarkt. Koud weer en mogelijke verstoringen van de levering leidden gisteren tot volatiele Europese aardgasprijzen. 

Op Twitter stelt Martien Visser, lector energietransitie bij Hanzehogeschool, de vraag of voor Europa naast een tekort aan aardgas ook een tekort aan back-up opwekcapaciteit dreigt? Vanochtend vroeg gevolgd door een kort bericht om aan te geven hoe afhankelijk de elektriciteitsproductie bij tegenvallend weer van aardgas is. "Op dit moment is 1000 m3 aardgas per seconde (!!) nodig om het NL elektriciteitssysteem overeind te houden. Einde bericht." 


APX 'day ahead-prijs' elektriciteit via energiemarktinformatie.nl dinsdagochtend 11u. De piekuren doen 451,91 euro per megawattuur, de 'alle uren' ruim 368 euro. Dat is 44 euro meer dan maandag.

Het Dagblad van het Noorden publiceert onder de kop 'Hogere gaswinning betekent niet per se meer risico in aardbevingsgebied Groningen' over een nieuwe Seismische Dreigings- en Risicoanalyse die staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw heeft laten uitvoeren. 

Nederland en België zijn het niet eens over het Europese prijsplafond waarover nog altijd knopen doorgehakt moeten worden. Nederland is tegen, België voor. Gisteren is er tussen beide landen gesproken, meldt BNR

Bloomberg meldt dat Duitsland en Qatar een groot LNG-leveringscontract hebben gesloten. Vanaf 2026 krijgen de Duitsers 2 miljoen ton vloeibaar aardgas vanuit het oliestaatje en dat voor de volgende 15 jaar. 

De Autoriteit Consument en Markt heeft een 'noodzakelijke' stijging van de transportkosten voor energie goedgekeurd. Netbeheerders hebben in oktober 2022 aangegeven de transporttarieven te moeten verhogen omdat zij door de hoge energieprijzen veel extra geld kwijt zijn aan het inkopen van elektriciteit en gas om de transportverliezen te compenseren. Tijdens het transport gaat namelijk een deel van het gas en de elektriciteit verloren. De netbeheerders moeten dat aanvullen door eigen inkoop die duurder is geworden.

Een tweede reden waarom de netbeheerders hun tarieven hebben moeten verhogen is dat zij in het kader van de energietransitie grote investeringen moeten doen om hun netten te verzwaren. De kosten daarvan gaan voor de baat uit en worden over meerdere jaren uitgespreid. Een deel daarvan belandt nu al in de tarieven. 

MKB-bedrijven die vaak een grootverbruikaansluiting op het regionale net hebben betalen in 2023 circa 30% tot 53% meer voor het transport van elektriciteit en circa 15% tot 35% meer voor het transport van gas, afhankelijk van de netbeheerder.

Voor grote bedrijven die zijn aangesloten op het hoogspanningsnet (HS-net) stijgen de transportkosten met ongeveer de helft (51%). Ruim 40%-punt van deze stijging wordt verklaard door de hogere energieprijzen.

Grootverbruikers met een directe aansluiting op het landelijke extra-hoogspanningsnet (EHS-net) van TenneT moeten in 2023 gemiddeld 84% meer betalen. Het grootste deel van de stijging (71%-punt) wordt verklaard door de hogere energieprijzen. Lees hier het hele bericht van de ACM. 

AgroEnergy wijst alvast op de laatste energiehandelsdagen van 2022. De eerste deadline ligt op 13 december. Bekijk hier alle deadlines.