Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Grote bedrijven moeten hun denkkracht gebruiken voor volgende stap in duurzaamheid"

De Business Unit Glastuinbouw & Bloembollen van Wageningen University & Research onderzoekt de komende jaren wat circulaire glastuinbouw betekent voor tuinbouwondernemingen. Het onderzoek wordt gefinancierd door de Club van 100; een aantal van de leden van dat initiatief zit ook in de begeleidingscommissie (bco) van het onderzoek, zoals Priva. Jan Westra, strategic business developer stelt in een interview van Greenport West-Holland: “Je kunt het zien als een kwestie van goed rentmeesterschap.”

Jan, waarom is Priva aangesloten bij de bco van het onderzoek naar circulaire glastuinbouw?
“We zijn betrokken bij veel nieuwe ontwikkelingen, zowel in binnen- als buitenland. We werden bij het begin van het onderzoek gevraagd mee te werken, en dat doen we graag. Enerzijds omdat het voor ons interessant is om te weten waaraan andere bedrijven werken, maar vooral: duurzaamheid moet je samen oplossen. Bij Priva vinden we dat, met name grote bedrijven – van kassenbouwers tot techbedrijven – de taak hebben om een deel van hun denkkracht te gebruiken voor de volgende stap in duurzaamheid.”

Hoe werken jullie zelf aan een circulaire glastuinbouw?
“Wij zijn vooral actief op het gebied van regelinstellingen. Met de juiste regelinstellingen zijn grote besparingen mogelijk. Dat zien we eveneens in de utiliteitsbouw, waar Priva ook actief is. In de gebouwautomatisering zijn enorme energiebesparingen mogelijk, tot wel 40%.De kunst is dat te vertalen naar een kas, want een kas is veel complexer dan een gebouw. Maar het gaat niet alleen om energie, ook als het gaat om water en meststoffen zijn grote besparingen mogelijk. Daar willen we aan bijdragen.”

Wat is de oorsprong van die ambitie?
“De visie Sustainable Urban Delta van onze CEO Meiny Prins is leidend. Haar visie draait om de vraag: hoe kunnen we gebieden verduurzamen, wereldwijd? Deze diepgewortelde visie geeft Meiny een enorme drive, mede daardoor werd ze in 2009 Zakenvrouw van het Jaar. Ze zet zich in voor gehele sector en voor een duurzame wereld. Je kunt het zien als een kwestie van goed rentmeesterschap.”

Bron: Greenport West-Holland 

Publicatiedatum: