Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Elektriciteitsprijs schiet omhoog op druilerige maandagochtend

De TTF-gasprijs sloot vrijdag voor december af op ruim 124 euro per megawattuur. De 'day ahead-prijs' lag daar net iets boven. Vanochtend zakte de prijs iets. Harder zakt de olieprijs. In het nieuw vooral berichten hierover. In deze crisisupdate zetten we de berichtgeving op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor december sloot vrijdag af op ruim 124 euro per megawattuur. Vanochtend opende de markt op 126 euro om vervolgens ruim 4% te dalen tot zo'n 118 euro. Bekijk hier de actuele cijfers.

De APX-elektriciteitsprijs stijgt hard. Ten opzichte van zondag komt er ruim 100 euro per megawattuur bovenop de prijs. De piekuren noteerden vanochtend bijna 380 euro per megawattuur, de basisuren nog altijd 324 euro. 


APX 'day ahead-prijs' elektriciteit via energiemarktinformatie.nl maandagochtend 11u

De olieprijs daalt al een tijdje en dat merken we ook aan de pomp. Onder meer bij BN DeStem gaat het over de daling van de olieprijs, waarbij gewezen wordt op onrust in China als reden voor de prijsdaling. United Consumers zet de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA) dagelijks op een rijtje. Vanochtend komen die voor Euro95-benzine uit op 1,942 euro en voor diesel op 1,913 euro per liter.

BNR schrijft ook over de dalende olieprijzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte maandagochtend met 3 procent tot 73,98 dollar. Brentolie werd 2,9 procent goedkoper op 81,24 dollar per vat. China is de grootste olie-importeur ter wereld, de protesten tegen het strenge coronabeleid in het land veroorzaakten een uitverkoop in grondstoffen, geeft men bij BNR als uitleg. "Ook werd de dollar een toevluchtsoord voor investeerders. De hogere dollarprijs maakt grondstoffen weer minder aantrekkelijk om in te investeren."

Ondertussen onderhandelt de G7 over een maximumprijs voor een vat olie. Net als de Europese onderhandelingen over een maximumprijs voor gas vlotten de onderhandelingen niet echt. BNR wijst erop dat eerst Europa een akkoord moet bereiken over het gasprijsplafond en dat dan de G7 aan tafel gaat over olie.