Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rood en grijs plantenfust wordt goedkoper

Het stimuleren van het gebruik van meermalige plantentrays sluit aan bij de duurzaamheidsambities van Royal FloraHolland. Meermalige plantentrays zorgen niet alleen voor minder plastic afval in de sierteeltketen, maar ook voor een lagere CO2 footprint. Voor 2023 maakt de veiling het gebruik van meermalige plantentrays  aantrekkelijker door een wijziging in de tarievenstructuur van rode en grijze meermalige plantentrays.

Deze aanpassing heeft als uiteindelijk doel de realisatie van een vergelijkbaar systeem voor eenmalige en meermalige plantentrays qua doorbelasting van de verpakkingskosten. In de huidige situatie vergoedt de koper het grootste deel van de kosten van eenmalige plantentrays, terwijl bij meermalige plantentrays de kosten gedeeld worden tussen koper en kweker. Hierdoor maakt een kweker meer kosten als hij overstapt van eenmalige naar meermalige plantentrays. Om deze ongewenste situatie op te lossen zet Royal FloraHolland nu een eerste stap. Ze brengen de kostenstructuur van meermalig rood en grijs meer in lijn met die van de eenmalige trays. Hiermee stimuleren ze het gebruik van meermalige trays.

Wijziging tarievenstructuur verlaagt drempel gebruik meermalige tray
Een kweker is vanaf maandag 2 januari 2023 goedkoper uit als hij/zij meermalig rood of grijs plantenfust gebruikt. Royal FloraHolland geeft een deel van de huur, die ze bij uitgifte in rekening brengen, bij aanvoer terug. De huur voor de koper in de transactie stijgt met hetzelfde bedrag als de aanvoerder terugkrijgt. De kick-back van
€ 0,03 blijft gewoon bestaan.

Vanaf 2 januari 2023 ziet de aangepaste tarievenstructuur er als volgt uit:

Aanvoerder     Koper    
Fustcodes Huur uitgifte Huur retour bij aanvoer Netto Huur afnemer Kick-back Netto
Grijs € 0,13 € 0,03 € 0,10 € 0,18 € 0,03 € 0,15
Rood € 0,08 € 0,02 € 0,06 € 0,12 € 0,03 € 0,09


Het subturntarief voor rode en grijze plantentrays wijzigt niet.

Meermalig blijft goedkoper dan eenmalig
Ook met de verandering in de tarievenstructuur is en blijft de meermalige plantentray voor de keten goedkoper dan een eenmalige plantentray.

Bron: Royal FloraHolland

Publicatiedatum: