Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Europees prijsplafond geeft ruimte voor nieuwe prijspiek gas

De TTF-gasprijs steeg woensdag gevoelig en kwam voor december bijna op 130 euro per megawattuur uit. Vanochtend heeft die stijging niet doorgezet. In deze crisisupdate proberen we de energieberichtgeving weer op een rijtje te zetten.


De TTF-gasprijs voor december sloot woensdag op ruim 129 euro per megawattuur. Vanochtend opende de markt op 131 euro om daarna te zakken tot om en nabij de 125 euro. Bekijk hier de actuele cijfers.

Naast Ruslandnieuws (Gazprom dreigt de enig overgebleven gasaanvoer naar Europa via Oekraïne terug te schroeven) wijst men bij Vattenfall ook op een dip in de LNG-aanvoer. Hierdoor is de Europese gasvoorraad met zo'n 5% geslonken. De Nederlandse gasvoorraad bleef redelijk gelijk. Het LNG-nieuws heeft vooral op de korte termijn en -spotprijzen effect. De TTF 'Day Ahead-prijs' kwam woensdag op ruim 126 euro uit, het hoogste niveau sinds een maand.

Door de weersverwachting dat het begin december kouder zal worden dan gemiddeld voor de tijd van het jaar, lijken de gasprijzen op de termijnmarkt weer licht te gaan stijgen, schrijft men bij Vattenfall verder in een marktupdate. Aandacht daarin is er ook voor de Europese gasprijsplafondplannen.

Onder meer BNR schrijft erover. Men wijst erop dat Nederland tegen een plafond blijft en haalt een kritische energie-expert van TNO aan die stelt dat het voorgestelde prijsplafond 'niets voorstelt'. "Gas wordt dan ingekocht voor 275 euro per megawattuur, dat komt neer op 2,75 euro per kuub." Lees hier meer over dat standpunt van Ron Peters.

Hans Grünfeld, algemeen directeur van de VEMW, heeft ook op de Europese plannen gereageerd. “Met de voorgestelde cap op de gasprijs op het TTF grijpt de Europese Commissie fors in op de marktwerking. De voorgestelde prijzen zijn eerder dit jaar al bereikt en daarmee is het niet ondenkbaar dat dit opnieuw zal gebeuren." Hij stelt de nodige vragen bij het plafondplan. Lees hier meer. 

De NOS schrijft dat 'bijna geen land' blij is met het plan. Jetten zegt in het bericht wel te hopen op een akkoord.

In Nederland zelf is er weer een nieuw probleem ontstaan voor wat betreft het prijsplafond dat minister Jetten voorstelt. Nieuwsuur meldt dat ambtenaren de minister hebben gewaarschuwd dat het plan door Europa mogelijk als 'staatssteun' wordt gezien. 

Uit Den Haag lekte ook een nieuw plan uit om CO2-uitstoot tegen te gaan. De NOS schrijft op basis van berichtgeving van De Telegraaf dat het plan is om het waterpeil in Nederland omhoog te doen, zodat er uit de bodem minder CO2 vrij kan komen. Onder meer boeren reageerden al boos, omdat een verhoogd waterpeil in de polder het moeilijker maakt vee op het land te laten of zware machines.