Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
HilverdaFlorist over het belang van hygiëne bij veredeling en vermeerdering

"Bij nieuwbouw is hygiëne optimaal centraal te zetten"

Nieuwbouw geeft je de meest ideale situatie om van hygiëne prioriteit nummer één te maken. Dat is het moment om in de ontwerpfase het bedrijf zo hygiënisch en praktisch mogelijk in te richten. HilverdaFlorist is in een vroeg stadium in gesprek gegaan met hygiënespecialist Dirk Timmers van Royal Brinkman. Dirk Timmers heeft bij de bouwtekeningen geholpen met het doorlopen van de routes, de bewegingen, de looplijnen. Om zodoende alle hygienerisico’s uit te sluiten en kruisbesmettingen te voorkomen.”

Dirk Timmers (links) en Thijs van Kessel van HilverdaFlorist bij het Cleansy Hygiënestation

HilverdaFlorist realiseerde in 2022 een uitbreiding aan de Achterweg, een nieuwbouwlocatie aansluitend aan de bestaande locatie HilverdaFlorist aan de Dwarsweg in De Kwakel. De bedrijven zijn op elkaar aangesloten qua logistiek proces en dat vraagt opperste paraatheid op het gebied van hygiëne. Thijs van Kessel, hoofd facilitaire zaken: “Wij zijn een veredelings- en vermeerderingsbedrijf en leveren uitgangs-/stekmateriaal aan snijbloemen- en potplantentelers van o.a. gerbera, anjer, alstroemeria en helleborus. Dat moét vrij zijn van ziekten en plagen en niet besmet zijn met bacteriën, schimmels en virussen. Dat is ons bestaansrecht. Wij leggen onszelf strenge hygiëneregels op en NAKtuinbouw voert hier ook bijna wekelijks controles uit.”

De kwekerij is verdeeld in drie hygiënezones met de kleuren rood, geel en groen

Risicoanalyse
Dirk Timmers zat al in een vroeg stadium aan tafel bij HilverdaFlorist om de ontwerptekeningen met Thijs van Kessel door te nemen. Dirk: “We zijn gestart met het maken van een risicoanalyse aan de hand van de vijf pijlers van het HortiHygienz kompas. Met deze risicoanalyse zijn concrete oplossingen doorgevoerd.”

Hygiënezones
Het volledige bedrijfsontwerp is verdeeld in drie zones met de kleuren rood, geel en groen. De kweekruimten met de gewassen zijn aangeduid als groene zones. Hier zijn de zwaarste hygiënemaatregelen genomen. Een infectie heeft hier de grootste impact. De sorteer- en verwerkingsruimten zijn de gele zone. De rode zones zijn alle gebieden die je niet volledig kan controleren qua hygiëne. Denk hierbij aan het buitenterrein en de ruimte waar nieuw materiaal wordt aangeleverd door chauffeurs. Op de grens van iedere zone worden hygiënemaatregelen getroffen voordat men de nieuwe zone kan betreden.

Dirk Timmers: “Wij hebben HilverdaFlorist een totaalaanpak kunnen bieden met hygiëneoplossingen uit het HortiHygienz programma. De geïnstalleerde oplossingen bij HilverdaFlorist zijn divers. De desinfectie van personen (handen en schoeisel) vindt plaats middels verschillende hygiënesluizen, de desinfectie van wielen en schoenen gebeurt met het nieuwe ‘Wheel and Sole Cleaning System’, de desinfectie van teelttafels met een geavanceerde sprayboom en de desinfectie van gietwater met een zilvergestabiliseerde waterstofperoxide. HilverdaFlorist maakt voor desinfectie van bacteriën, schimmels, virussen en viroïden gebruik van de producten Menno Florades, Enno Rapid en Huwa-San TR-50.”

Het Wheel and Sole Cleaning System ligt op 4 cruciale punten op de kwekerij en is geschikt voor desinfectie van wielen van zwaar materiaal, waaronder heftrucks

Noviteit
HilverdaFlorist heeft een noviteit in de tuinbouw op het gebied van hygiëne. Op vier plaatsen op de kwekerij ligt hier het nieuwe ‘Wheel and Sole Cleaning System’. Bij de levering van plantmateriaal en andere goederen van buiten naar binnen geldt de hoogste paraatheid. Alle heftrucks en palletwagens rijden direct na binnenkomst over het nieuwe ‘Wheel and Sole Cleaning System’. Het is een duurzaam systeem dat zeer geschikt is voor intensief gebruik. Dit nieuwe systeem ligt op 4 cruciale punten in het bedrijf, telkens wanneer er van zone wordt gewisseld. In een uitsparing van 2 bij 3 meter in de betonvloer liggen rvs-roosters met beweegbare borstels in een bad van het desinfectiemiddel Menno Florades.

Thijs van Kessel: “Royal Brinkman heeft ons in het hele proces van begin tot eind geadviseerd. Samen hebben wij het optimale hygiënelevel voor ons bedrijf weten te realiseren! We laten niks aan het toeval over en hygiëne gaat boven alles”, zegt Thijs van Kessel. “Alles wat beweegt, wordt ontsmet en hiermee zijn alle risico’s op overdracht van ziektes zo goed als uitgesloten. Alles is vooraf goed doordacht en uiteindelijk geïnstalleerd.” 


Voor meer informatie:
Royal Brinkman
www.brinkman.nlHilverdaFlorist
www.hilverdaflorist.com

Publicatiedatum: