Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Enorme verhoging NVWA-tarieven klap in het gezicht van ondernemers"

Op 1 januari 2023 voert het kabinet de nieuwe NVWA-tarieven in. Dat betekent een lastenverzwaring van 30 miljoen euro voor de land- en tuinbouw: de NVWA-tarieven worden namelijk van 100 miljoen euro naar 130 miljoen euro verhoogd. "Deze verhoging komt in een tijd waarin boeren en tuinders al te maken hebben met torenhoge lasten door onder andere inflatie en energiekosten", stelt LTO Nederland. De belangenbehartiger is 'ontdaan over de wijze waarop de verhoging alsnog wordt doorgevoerd'.

"Met de aankondiging van de nieuwe tarieven daalde het vertrouwen van brancheorganisaties in de land- en tuinbouw in eerlijke NVWA-tarieven naar een nulpunt. De sector heeft zich hevig verzet tegen het invoeren van de nieuwe tarieven. De afspraak was om te wachten met het vaststellen ervan totdat het programma om te komen tot inzichtelijke en aanvaardbare NVWA-tarieven voor ondernemers was afgerond. Dat de minister, ondanks verschillende oproepen om tarieven nu niet te verhogen, de verhoging nu alsnog doorzet is tegen alle afspraken in. Ook de Tweede Kamer riep tijdens het Commissiedebat over de NVWA in juli op om ‘het zoet en het zuur’ bijeen te houden. Oftewel: om de tariefsverhogingen pas in te laten gaan als de tarieven de NVWA ook prikkelen tot efficiency, en bedrijven belonen die hun eigen kwaliteitssystemen op orde hebben."

Samen met andere sectorpartijen maakt LTO Nederland zich nog steeds hard om tot goede afspraken te komen over deze efficiency- en doelmatigheidsprikkels. "In aanloop naar het (nog te plannen) Tweeminutendebat over dit onderwerp zal LTO Nederland haar positie daarom nogmaals dringend overbrengen aan de Tweede Kamer, in de hoop dat deze de minister weet te tegen te houden. In de huidige vorm zal er vanuit de sector geen draagvlak zijn voor de tarieven van de NVWA."

Bron: LTO Nederland

Publicatiedatum: