Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Normale temperaturen, abnormale gasprijzen

Ondanks een weekend met vorst stookte Nederland minder dan normaal. Zo'n 15% minder, zo was vanochtend op de nationale radio te horen. Ondertussen is de vorst weer verdreven en ligt de temperatuur op normale waarden.

Voor de gasprijs geldt dat nog altijd niet. Stijgen deed de kortetermijn- gasprijs de afgelopen dagen niet, al kroop de spotprijs op de Title Transfer Facility wel omhoog. In deze crisisupdate proberen we de energieberichtgeving weer op een rijtje te zetten.


De TTF-gasprijs voor december sloot maandag af op ruim 116 euro per megawattuur. Vanochtend vroeg opende de markt op 118,5 euro. Bekijk hier de actuele cijfers.


Prijsontwikkeling TTF 'Day ahead'. Klik hier voor vergroting.

De korte termijngasprijzen liggen boven de grens van 100 euro per megawattuur én voor de APX-elektriciteitsprijzen geldt dat die sinds dit weekend boven de grens van 200 euro per megawattuur liggen. De prijs voor 'alle uren' lag maandag op ruim 220 euro.

In het nieuws vanochtend zijn Japan (dat ondanks negatieve ervaringen uit het verleden toch weer naar kernenergie kijkt om minder afhankelijk van Rusland te worden van energie zoals te horen was op NPO Radio 1) en Noorwegen (dat een nieuw gasveld in zee wil aanboren om eind 2026 aardgas uit te kunnen gaan leveren - onder meer te lezen bij het FD). Bij de NOS is ook meer te lezen over het zuinige stookgedrag van de Nederlander dit weekend.