Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe leerplek voor studenten boomteelt

“Een geweldige kans om dichter bij de praktijk te zitten”, zegt Yuverta docent Peet Stolwijk enthousiast over de nieuwe onderwijslocatie bij Vitelia Agrocultuur. Het groene onderwijs groeit in Boskoop. Meer jongeren kiezen voor VMBO Yuverta en naast de BBL Boomteelt opleiding is nu ook de MBO Hoveniersopleiding in september van start gegaan. Dit zorgt ervoor dat de opleider enkele beperkingen in haar faciliteiten en ruimte ervaart.

Stolwijk: “De arbeidsmarkt is krap en het is hard werken om jongeren te interesseren voor het groene vak. Er wordt aan alle kanten aan jongeren getrokken. Toch groeit het groene onderwijs in de boomteeltregio, mede dankzij de vele inspanningen van bedrijven, onderwijs, Greenport en vrijwilligers. Met de komst van de MBO Hoveniersopleiding kwam er een praktisch probleem: Waar gaan we de lessen aanbieden? Vitelia Agrocultuur bood ons een helpende hand.”

“Het is belangrijk dat bedrijven in de sector investeren in jongeren die voor het vak kiezen. Onze ruimtes beschikbaar stellen voor lessen is voor ons een mooie manier om in de praktijk ons steentje bij te dragen”, zegt Nico van der Smit, bedrijfsleider bij Vitelia Agrocultuur. “Daarbij brengt het ook nog de nodige gezelligheid en reuring als de jongeren op woensdagen in onze vestiging les volgen."

Peet Stolwijk is tevreden met de mooie locatie en bijhorende faciliteiten. “Bijkomend voordeel is dat er veel mooie bedrijven zitten in de buurt van de vestiging van Vitelia. Voor assortimentskennis gaan we geregeld even langs bij die bedrijven, zoals bij Greenlink bijvoorbeeld. Het maakt de lessen veel dynamischer en het brengt de studenten veel dichter bij de praktijk. Ze krijgen zo veel meer mee van wat er op de werkvloer speelt en ook dat is weer een verrijking voor de lesstof.”

Als we enkele scholieren vragen naar de toekomst van de boomteeltopleiding dan vinden we in Romy Kraan (21), Jaap Leune (18) en Perry Huisman (19), drie vrijwilligers die hun reactie willen geven.

Romy: “De groene sector is prachtig, ik merk dat nieuw talent welkom is in de sector. Maar als je geen achtergrond in de boomkwekerij hebt, dan kan het jargon wel eens een uitdaging zijn. Je hebt als nieuwkomer even tijd nodig om te wennen. Bij bedrijven mag er wat meer aandacht zijn voor een ‘wenfase’. Medewerkers die al langer op de kwekerij werken gaan er bijna blindelings vanuit dat wij alles al weten. Het zou mooi zijn als hier in de toekomst voldoende oog voor is. Zo bind je makkelijker nieuw talent en voorkom je hopelijk een nog groter personeelstekort in de boomkwekerij.”

Jaap: “De wereld heeft veel meer groen nodig. Juist in steden is dit hard nodig omdat blijkt dat in straten en wijken waar veel groen staat bewoners minder stress ervaren. Daarnaast blijft met veel groen in de woonwijk de temperatuur in warme periodes beheersbaarder. Ik zie dus voldoende toekomst voor de boomkwekerijsector.”

Perry: “Ik vind het een hele mooie sector en mijn droom is het om ooit zelf ondernemer te worden in de boomkwekerij. Volgens mij liggen hier ook echt nog voldoende mooie nieuwe kansen. Ik denk wel dat de uitdagingen om ondernemer in het groen te worden tegenwoordig groter zijn dan vroeger.”

bron: Vitelia

Publicatiedatum: