Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Nederland tankt weer voor minder dan 2 euro

Na een koud weekend met de eerste vorst sinds de zomer is het tijd voor week 47. Die week is vanochtend vroeg afgetrapt met een stijging van de TTF-gasprijs met enkele procenten. Tegenover de lichte stijging van de gasprijs staat een daling van de brandstofprijzen. Ook daar is in deze crisisupdate aandacht voor.


De TTF-gasprijs voor december sloot vrijdag af op 115,5 euro per megawattuur. Vanochtend opende de markt op 111 euro om vervolgens door te stijging richting 120 euro. Bekijk hier de actuele cijfers.

De TTF 'Day Ahead' gasprijs ligt dicht tegen de contractprijs voor december aan. Vanochtend rond 10.00 uur lag de Day Ahead-prijs op ruim 115 euro. Vrijdag sloot de prijs af net onder de 110 euro. Voor de eerste maanden van 2023 lag de TTF-termijnprijs tussen de 126-128 euro per megawattuur.

Zoals eind vorige week al werd geconstateerd in de laatste crisisupdate van week 46 zit de elektriciteitsprijs in de lift na een oktobermaand met relatief lage prijzen. De APX-spotprijs lag vanochtend voor 'alle uren' op 220 euro per megawattuur. Tien euro meer dan zondag. Vrijdag sloot de markt af op net geen 190 euro.

Belangrijk voor de stroomprijs zijn kerncentrales. In Frankrijk zijn hier zorgen over nu veel centrales stilliggen en (nog) niet opnieuw in werking zijn getreden. De Fransen vrezen daarom voor een winter zonder stroom, schrijft de NOS. Bijna de helft van de 56 kerncentrales die Frankrijk telt is buiten gebruik. 


De Haagse gasvulupdate van vrijdag 18 november. Nederland is nog steeds erg zuinig en verbruikt veel minder gas dan 'normaal'

Bij EenVandaag komen we een rekensom tegen die laat zien hoeveel gas een windmolen kan besparen. Gedeputeerde Jan van der Meer van de provincie Gelderland zei onlangs dat 3 windmolens goed zijn voor een besparing van 8 miljoen kuub gas per jaar. Navraag door EenVandaag leert dat zijn schatting te hoog is. Desondanks kan er nog altijd 4 miljoen kuub gas bespaard worden met 3 windmolens.

Op LinkedIn geeft Alessandro Blasi, werkzaam bij de International Energy Agency, grafisch weer dat in Europa zowel voor aardgas, elektriciteit als benzine de prijzen het hoogst liggen in vergelijking met de rest van de wereld. Bekijk de grafische weergaves hier. 

In Nederland is vrijdag de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA) voor een liter Euro95 en diesel onder de grens van 2 euro gezakt. Een liter Euro95 doet vandaag 1,979 en een liter diesel 1,966. United Consumers zet dagelijks de GLA op een rijtje. BNR schrijft erover en wijst er ook op dat er bij enkele tankstations van Shell tekorten zijn vanwege een chauffeurstekort. Het olieconcern verwachte vrijdag de problemen 'kort na het weekend' op te hebben gelost. Lees hier het hele bericht van BNR.