Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tv-uitzending over het Symbioceen: "Ook in tuinbouw gaat het om symbiotische samenwerking tussen mens, natuur en techniek"

Vanavond komt er op nationale televisie 'alweer een mooie uitzending die de tuinbouw een (indirect) zetje kan geven in de goeie richting' voorbij. Daarop wijst Ed Smit namens EatThis. Het gaat opnieuw (net als onlangs) om een uitzending van het VPRO-programma 'Tegenlicht'. De uitzending gaat over het Symbioceen, het tijdperk dat zal volgen op het Antropoceen, het tijdperk wat gedomineerd wordt door de mens, Homo Sapiens. "Onze planeet staat aan de vooravond van een transitie waarin de symbiose tussen mens, techniek en natuur bepalend zal zijn. En laat juist de tuinbouw in die wereld nou toonzettend zijn en binnen het voedseldomein, richtinggevend zijn."

De driehoek tussen mens, natuur en techniek vormde de grondslag voor de oprichting van EatThis en was de voedingsbodem voor haar manifest. De wereld maakte voor het eerst kennis met EatThis tijdens Countryside, the Future van Rem Koolhaas in het Guggenheim (2020). EatThis gelooft in een voedselsysteem waarbij de natuur geldt als vertrekpunt van denken. "We passen biologische gewasbescherming waar mogelijk toe en gaan geleidelijk aan van curatieve naar preventieve biologische gewasbescherming. Net als in de natuur, recirculeren we vrijwel alles. We zijn zelfs in staat om het ‘greenhouse effect’ in ons voordeel te laten werken door de kas om te toveren in een energiebron in plaats van een energieverbruiker. Dat laatste staat weliswaar nog in de kinderschoenen, maar is technisch inmiddels haalbaar."

Met andere woorden, ook in de tuinbouw gaat het om de symbiotische samenwerking tussen mens, natuur en techniek, stelt Ed. "De grote filosofen der aarde zijn van mening dat juist die driehoek het fundament zal vormen voor het nieuwe tijdperk wat voor ons ligt. Dat is ronduit goed nieuws en een prachtige bevestiging van hetgeen we als sector al decennia lang (bewust of onbewust) nastreven."

Online is de uitzending hier al te bekijken. 

Voor meer informatie:
EatThis 
Beukvaren 5
2661 PE Bergschenhoek
+31 (0)6 54 645723
info@nethwork.info
www.eatthis.info

Symbioceen
www.symbioscene.com 

 

Publicatiedatum: