Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waterminnend karakter van AntiCondens zorgt voor betere lichtinval

Condensvorming op kasdek aan de binnenzijde van een kas ontstaat meestal bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid in de kas. Het aanwezige vocht in de lucht condenseert dan tegen het (koudere) kasdek. Indien de condens in de vorm van druppeltjes op het glas of folie aanwezig is, wordt de lichtinval fors belemmerd. Het lichtverlies kan oplopen tot wel 9%, zagen onderzoekers van Wageningen University & Research.

Deze verminderde lichtinval kost veel productie. De stelregel is immers: 1% meer licht is 1% meer productie. Deze regel gaat in lichtarme maanden zonder uitzonderingen op en elke zonnestraal is dan meer dan welkom.

Waterlaagje is beter
Het maakt veel uit hoe de condens op het kasdek aanwezig is. Afhankelijk van het type glas of plastic en de vervuiling zijn de waterdruppels groot of kleiner. Soms zijn zelfs helemaal geen druppels te zien doordat het water in de vorm van een fijne film op het kasdek aanwezig is. Dat laatste is het beste aangezien er dan nauwelijks sprake is van lichtverlies.

AntiCondens zorgt ervoor dat er een waterfilm op het kasdek ontstaat in plaats van een patroon van waterdruppels. De coating verandert namelijk de oppervlakte-energie van het kasdek. Voor het begrip hiervan zijn de termen hydrofoob en hydrofiel belangrijk.

Hydrofoob betekent waterafstotend. Bij de autowasstraat kun je na het schoonmaken een laagje was over je auto laten spuiten. Je ziet dan dat het water in bolle druppeltjes op de carrosserie blijft staan. Dat is typisch het waterafstotende effect.

Ongehinderde lichtinval
AntiCondens doet precies het tegenovergestelde. Deze hydrofiele coating zorgt ervoor dat het water uitvloeit: er ontstaan geen bolle druppeltjes maar een fijne waterlaag. AntiCondens verhoogt de oppervlakte energie van het kasdek waardoor het water uitvloeit in plaats dat er druppels ontstaan. 

Dit is de gewenste situatie. Het licht kan hierdoor in hogere mate binnenvallen en benut worden door het gewas. Metingen in de praktijk op tuinbouwbedrijven laten 5-7% meer lichtinval zien. Dat is allemaal licht dat om te zetten is in productie.

Schimmels krijgen minder kansen
Er is nog een groot bijkomend voordeel. Druppelvorming op het kasdek verhoogt de kans op ziekten. De druppels kunnen op het gewas vallen en daar een kiemplaats vormen voor sporen van schimmels. Vooral in plastic kassen is dit een groot probleem. 

Van het waterlaagje dat door de toepassing van AntiCondens ontstaat, vallen geen druppels naar beneden. Het water vloeit enkel richting de goot waar het geen kwaad kan.

Zo zorgt het hydrofiele karakter van AntiCondens voor dubbele winst: meer licht en minder ziekteproblemen. 

Voor meer informatie: 
Lumiforte                                                              Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
T: +31 (0)13 507 53 99
[email protected]
www.redusystems.com 

 

 

Publicatiedatum: