Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: 'Gratis groene energie' geeft problemen

De eerste helft van deze week stegen de TTF-gasprijzen, maar gisteren was weer een daling terug richting de grens van 100 euro per megawattuur te zien. Dit weekend wordt het gevoelig kouder, maar zou ook de productie in twee Noorse gasvelden weer terug moeten komen. In deze crisisupdate zetten we de energieprijzen en -berichtgeving weer op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor december sloot woensdag af op ruim 113 euro per megawattuur. Daarmee zakte de prijs ten opzichte van dinsdag met ruim 11 euro. Vanochtend opende de markt op 105 euro. Bekijk hier de actuele cijfers.

Ook de 'Day Ahead-gasprijs' op de TTF zakt. Gisteren tot net boven de 100 euro per megawattuur en vanochtend lag de prijs tegen 10:00 uur onder de 100-eurogrens. 

In een marktanalyse wijst energieleverancier Vattenfall erop dat de afgelopen twee weken door veel wind 'de beste periode' was voor elektriciteitsopwekking uit wind. Hierdoor daalden de spotprijzen. Sinds maandag stijgen de elektriciteitsprijzen weer. Deels door minder wind volgens de energiespecialisten, maar ook zorgen 'de oplopende gasprijzen en de stijgende vraag als gevolg van het veranderende weerbeeld voor oplopende prijzen op de spot- en termijnmarkt.' Vandaag waait het wel flink en zakt de APX-prijs ten opzichte van gisteren weer. Voor 'alle uren' ligt de prijs op ruim 149 euro per megawattuur, ruim 15 euro lager dan gisteren.

Een andere ontwikkeling waarop zij wijzen is dat de verbinding tussen Nederland en Denemarken qua elektriciteitsnetten (goed voor 700 MW) maandag is uitgevallen. Tot 31 december zou de zogenaamde interconnector niet meer operationeel zijn. Doordat in Denemarken de elektriciteitsprijs vaak lager ligt dan in Nederland betekent dit dat er minder goedkopere elektriciteit kan worden geïmporteerd, schrijft men. Bekijk hier de hele analyse. 

De opwekking van groene energie, vooral via zonnepanelen, zorgt dat er steeds vaker 'schaakmat' ontstaat op het Nederlandse elektriciteitsnet. Minister Jetten van Klimaat en Energie informeerde de Tweede Kamer middels een Kamerbrief over de ontwikkelingen met betrekking tot de aanpak van transportschaarste op het elektriciteitsnet. De grote netbeheerder TenneT meldde gisteren hard op zoek te gaan naar mogelijkheden op het net 'in de spits' te kunnen ontlasten. 

BNR schrijft op basis van berichtgeving van het Financieele Dagblad dat naast het energieprijsplafond dat Jetten per 1 januari 2023 wil invoeren ook een ander plan lastig ligt. Energiebedrijven stellen dat het 'onhaalbaar' is om op 1 januari weer vaste energiecontracten aan te bieden. 

Een lichtpuntje in tijden van hoge energieprijzen kan de daling van de brandstofprijzen in Nederland zijn. BN DeStem wijst erop. "Naarmate de oorlog in Oekraïne doorgaat wordt het bijna wat ‘normaler’ en zie je dat de markt er rustiger op reageert”, zegt Paul van Selms van United Consumers. "Ik denk ook dat het effect van de boycot op Russische olie er wel weer uit is, men heeft alternatieven gevonden en de paniek is uit de markt." De Gemiddelde Landelijke Adviesprijs die United Consumers dagelijks weergeeft in dit overzicht ligt voor 1 liter Euro95 op 2,022 euro en voor diesel op 2,007. 

De 264 bedrijven binnen de Nederlandse industrie die vallen onder het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS) zijn sinds 2018 nauwelijks duurzamer gaan produceren, dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa). Ook enkele glastuinbouwbedrijven vallen onder het EU ETS. In 2021 zat de Nederlandse industrie 13,8% af van de Europese benchmark, in 2018 was dat 14,9%. Lees hier meer bij de NEa. 

"Als Groningen weer opengaat, kunnen we het eerste CO2 neutrale land ter wereld worden", stelt ondernemer Pieter Schoen (bekend als een van de oprichters van de Nederlandse Energie Maatschappij) bij Change Inc. Wat zijn plan is, wil hij nog niet zeggen. Dat wil hij in een documentaire laten zien. Wel zegt hij al dat 'de oplossing even eenvoudig als effectief is.'