Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: TTF-gasprijs vanochtend niet nog (verder) omhoog

De afgelopen dagen steeg de korte termijngasprijs hard. Er kwam ten opzichte van vrijdag meer dan 25 euro voor een megawattuur bij op de Title Transfer Facility. Toch is de verwachting dat de prijzen zullen dalen voor deze winter, omdat voorlopig echte winterkou niet in de voorspelling zit. Dat valt te lezen in een nieuwe analyse van energiespecialisten, opgenomen in deze nieuwe crisisupdate.


De TTF-gasprijs voor december sloot dinsdag af op ruim 124 euro per megawattuur. Vanochtend opende de markt net onder de 120 euro. Bekijk hier de actuele cijfers.

De 'Day Ahead-prijs' sloot dinsdag af op ruim 115 euro per megawattuur en lag dinsdagochtend tegen 11 uur op 111 euro.


Prijsontwikkeling TTF 'Day ahead'. Klik hier voor vergroting.

Hoogleraar energietransitie Martien Visser wijst er ook op op Twitter. 

In een analyse over week 46 schrijven energiespecialisten van gashandelsplatform Powerhouse dat een strenge winter voorlopig niet in beeld is. "Als dat inderdaad het geval zal zijn is de bestaande gasvoorraad voldoende om de rest van de winter uit te zingen. Het zal
daarom niet verbazen dat gasprijzen dalende zijn. Met name de risico-periode december en Q1 laten dalende prijzen zien." 

Voor elektriciteit geldt dat voor de korte termijn de energiespecialisten een daling van de prijzen voorzien. Voor de lange termijn geldt dat niet, omdat "de onzekerheden richting winter
2023-2024 blijven bestaan." Lees hier de hele analyse.

Het Internationaal Energie Agentschap heeft in een dinsdag verschenen rapport opgeroepen snel van kolen af te stappen om de klimaatdoelen te halen. Uit een nieuwe analyse blijkt volgens de onderzoekers dat de overgrote meerderheid van het huidige wereldwijde kolenverbruik plaatsvindt in landen die de belofte hebben gedaan een CO2-uitstoot van netto nul na te streven, schrijft de NOS. Lees hier meer. 

BNR wijst op een dalende olieprijs uit vrees voor een recessie. Lees hier meer.