Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LCA-analyse Protix

Organische meststof uit insectenteelt laag in CO2

Insectenteler Protix heeft een levenscyclusanalyse (LCA) laten uitvoeren voor haar insecteningrediënten voor (dier)voeding. Protix wijst erop dat insecteningrediënten van het bedrijf dat in Bergen op Zoom haar hoofdvestiging heeft een 'aanzienlijk lagere ecologische voetafdruk hebben dan traditionele ingrediënten.'

De belangrijkste resultaten van de LCA zijn:

  • De CO2 -emissies en impact op de wereldwijde opwarming van de aarde zijn tot 24 keer lager met het product PureeX (met een score van 0.439 CO2 -equivalent per kilogram product) dan wanneer kippenvlees gebruikt wordt (10.33 kg CO2 -equivalent). Kippenvlees wordt vaak gebruikt in huisdiervoeding als een eiwitbron voor natte toepassingen.
  • Het insectenmeel ProteinX (met een waarde van 1.149 kg CO2 -equivalent) toont een bijna zeven keer lagere CO2-voetafduk dan soja-eiwitconcentraat (7.5 kg CO2 -equivalent), een ingrediënt dat nu vaak gebruikt wordt in voer voor kippen, biggen, kalveren, vissen en garnalen.
  • Flytilizer, Protix’s meststof, heeft slechts 0.02 kg CO2 -equivalent per kilogram product.
  • Elke kilogram ProteinX reduceert het gebruik van water met 330 liter (190 liter vs. 520 liter voor soja-eiwitconcentraat)
  • Het vervangen van kokosnootolie door LipidX in huisdiervoeding en veevoer zorgt ervoor dat per kilogram vet die wordt geproduceerd, er meer dan 12m2 land aan de natuur kan worden teruggegeven. LipidX gebruikt 0.898 m2 land en kokosnootolie 12.98 m2.


De Flytilizer wordt toegepast in land- en tuinbouwbodems en in potgrond. Ook biologische glastelers gebruiken het, want het product is Skal-gecertificeerd. Bij de teelt op water, zoals veelal in vertical farms gebeurt, wordt het product nog niet gebruikt. “Het zou mooi zijn mochten wij op termijn, als zijnde vertical farm, ons product ook aan zulke bedrijven kunnen leveren.” Foto Protix

Deze zomer namen wij een kijkje bij Protix. Bekijk dat artikel hier. 

Protix wijst erop dat de studie van DIL laat zien dat het gebruik van land en water en de CO2 -emissies voor de insecteningrediënten van Protix aanzienlijk lager is dan voor de ingrediënten die op dit moment in de diervoederindustrie gebruikt worden zoals soja-eiwitconcentraat, palmolie en vismeel.

Kees Aarts, CEO en één van de twee oprichters van Protix, zegt: “We zijn verheugd dat de studie bevestigt dat onze producten duurzaam zijn. We hebben in 2019 een fabriek van 14.000 m2 gebouwd, de eerste in zijn soort wereldwijd. Nu, een paar jaar laten, zijn we in de positie dat we op deze resultaten kunnen voortborduren en internationaal kunnen gaan uitbreiden. Met de nieuwe internationale fabrieken zijn we ervan overtuigd dat we zelfs nog betere duurzaamheidsresultaten kunnen behalen.”

Insecten zijn op meerdere manieren een interessante voedingsbron. In het bijzonder de zwarte soldaatvlieg, omdat dit een van de meest efficiënte ‘compost-machines’ in de natuur is, volgens Protix. De vlieg kan heel diverse reststromen eten en zet dat heel snel in waardevolle biomassa om. Dat doet de zwarte soldaatvlieg met een lage impact op beschikbare bronnen: een ton insecten kan al in 14 dagen groeien met een landgebruik van slechts 20 m2. Omdat de volwassen vlieg niet eet, zijn de larven heel efficiënt in het opslaan van voedingsstoffen. Tot slot kunnen de vliegen gekweekt worden in een lokaal en circulair productieproces dichtbij waar ze nodig zijn en dus met weinig transport. Protix maakt succesvol gebruik van de unieke capaciteiten van deze extreem efficiënte natuurlijke ‘upcyclers’.

Frasso, de tuinmeststof voor consumenten van Protix. Op de verpakking wordt de CO2-voetafdruk van het product afgedrukt. Foto Groentennieuws, klik hier voor vergroting van de onderstaande foto

Voor meer informatie:
Protix
Van Konijnenburgweg 86
4612 PL Bergen op Zoom
+31 162 782501
sales@protix.eu 
www.protix.eu 

Publicatiedatum: