Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: TTF-gasprijs reageert op dalende temperaturen en Noors probleem

Buiten schijnt nog altijd de zon, maar het is wel gevoelig kouder geworden. De weersverandering laat zich ook voelen op de TTF-gasmarkt. Daar is de gasprijs gisteren flink gestegen, terwijl vrijdag nog een laagtepunt werd bereikt. Ook een productieprobleem in Noorwegen speelt mee. In deze nieuwe crisisupdate zetten we de prijzen en berichtgeving weer op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor december sloot maandag af op ruim 113 euro per megawattuur. Vanochtend opende de markt alweer op 121 euro, wat laat zien hoe snel de prijs toch weer gestegen is. Bekijk hier de actuele cijfers.

Naast de termijnprijzen zit ook de daggasprijs weer in de lift. Vorige week kroop die prijs al dichter tegen de TTF-decemberprijs aan. De 'Day Ahead-prijs' sloot maandag af op 107 euro per megawattuur en lag dinsdagochtend om 10,30 op 125 euro.

Naast de lagere temperaturen na een periode van buitengewoon zacht najaarsweer zorgt ook een productieprobleem in het Noorse gas- en olieveld Asgard voor een stijging van de prijs. Zondag was er brand bij het Noorse gasconcern Equinor. BNR schrijft dat door het probleem bij de technische installatie het 'nog enige tijd kan duren' voordat de productie wordt hervat. Bloomberg en Reuters noemen 19 november. 

Persbureau Reuters meldde gisteren dat Duitsland de Gazpromdochter Sefe heeft genationaliseerd. Met de ingreep door de Duitse overheid wil men een faillissement voorkomen, nadat het bedrijf geen Russisch gas meer kreeg. De NOS meldt dat het een voor Nederlandse gemeente een uitkomst is, omdat zij nu hun energiecontract met het voormalige Gazprom Energy niet langer zouden hoeven te verbreken. Het bedrijf is nu immers niet meer Russisch.

Oliekartel OPEC ziet steeds meer onzekerheden op de wereldwijde oliemarkt en stelt zijn verwachting voor de vraag naar olie opnieuw neerwaarts bij. Daarover schrijft BNR. In een nieuw maandrapport voor november wijst de OPEC onder meer op de hoge inflatie, coronabeperkingen in China, recessiezorgen en renteverhogingen door centrale banken waardoor de olievraag geraakt kan worden. 

United Consumers geeft dagelijks de stand van zaken over de Nederlandse brandstofprijzen. De gemiddelde landelijke adviesprijs voor een liter Euro95 ligt dinsdag 15 november op 2,072 euro. Voor diesel ligt de prijs op 2,051 euro.