Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nóg extra energiebesparing mogelijk met energiezuinige ventilator

Tholen - Een ventilator lijkt misschien een eenvoudig product, maar achter de schijnbaar eenvoudige buitenkant schuilt een hoop werk en techniek. Peter van der Putten, area sales manager bij Vostermans Ventilation, weet daar alles van. “Je moet voldoen aan alle Europese normen als het gaat om efficiënt gebruik van energie. Dus we werken continu om alle ventilatoren te laten voldoen aan de regelgeving.”

Vooruitlopen op de norm
Peter legt uit dat er twee relevante EU-normen zijn voor fabrikanten van ventilatoren, die bovendien steeds verder worden aangescherpt. “Qua efficiëntie moet de motor voldoen aan de IE3-norm, en de ventilator als geheel moet voldoen aan de ERP richtlijnen.”

Bij Vostermans zijn ze daar zo’n tien jaar geleden mee begonnen. Daarbij duurt het aanpassen van de norm, wat gebeurt met input van fabrikanten, altijd een tijdje, maar Vostermans Ventilation voldoet al aan de richtlijnen die nog in moeten gaan, vertelt Peter. “We zitten voor nu dus al beter dan het moet zijn.”

Draaien aan de knoppen
Om ventilatoren efficiënter te maken, heb je in feite twee knoppen om aan te draaien, de motor en de ventilator. “Bij de motor heb je het dan over een groter pakket, dus meer koper, en kleinere toleranties voor een efficiëntere motor. Daarbij ga je altijd op zoek naar de optimale combinatie tussen rotor en stator.”

Heb je eenmaal de meest efficiënte motor te pakken, dan kan je daarmee een ventilator gaan maken. “In de waaier kan je dan het aantal schoepen aanpassen, het type schoep aanpassen, de schoep zelf aanpassen, en de toleranties in de instroom kleiner maken.” Er zijn dus veel combinaties mogelijk in zowel de ventilator als de motor. Tel die bij elkaar op, en je zult zien dat het efficiënter maken van ventilatoren lang niet zo eenvoudig is als het misschien klinkt.

Op die manier heeft Vostermans een halvering kunnen bewerkstelligen van het energiegebruik van de Multifan Tuinbouwventilator, ten opzichte van vijf jaar geleden. “De efficiëntie is dus bijna verdubbeld, een hele grote stap.”

Voortdurend in ontwikkeling
Terugkoppeling vanuit de markt is voor Vostermans belangrijk om nieuwe ontwikkelingen te realiseren. Uiteraard is efficiëntie een belangrijk punt in de markt, maar geluid is dat lange tijd niet geweest. “Nu is dat anders, klanten willen ook een ventilator die zo stil mogelijk is, dus aan ons de taak om een combinatie te maken tussen efficiëntie en geluid.”

Daartoe heeft Vostermans de beschikking over een eigen R&D-afdeling, compleet met eigen windtunnel. “We maken alles zelf, en kunnen ook alles van tevoren testen. Een prototype dat in theorie prima werkt, gaan we toch altijd nog testen in de windtunnel. Als het nodig is, schaven we dan nog wat bij, want theorie en praktijk lopen niet altijd synchroon.”

Roosters eraf?
Tot slot deelt Peter nog een interessante mail die binnenkwam van een teler, die illustreert hoe belangrijk energie momenteel is. “Die teler vroeg: hoeveel energie scheelt het als ik de roosters van de ventilatoren afhaal? Het blijkt dat het per ventilator 15 watt kan schelen. Op zich niet veel, maar als je ze het grootste deel van het jaar aan hebt staan, kan je uiteindelijk 5-6% per jaar besparen, afhankelijk van gewas en tijd van het jaar. Als de ventilatoren hoog genoeg hangen, 2,70 m boven de werkhoogte, mag dat ook gewoon.”

Voor meer informatie:
Peter van der Putten
Vostermans Ventilation bv
+31 77 389 32 32
petervanderputten@vostermans.com 
www.vostermans.com