Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Daggasprijs stijgt, gasprijs korte termijn op TTF daalt

De korte termijn gasprijs sloot vrijdag voor het eerst sinds half juni af onder de grens van 100 euro per megawattuur: 97,853 euro om precies te zijn. Een ander opvallend punt was dat de Nederlandse gasopslagen vorige week zelfs een stukje extra gevuld raakten. Met deze nieuwe crisisupdate trappen we week 46 af.

Te beginnen met een TTF-gasgrafiek. 


De TTF-gasprijs voor december sloot vrijdag af op 97,853 euro per megawattuur. Vanochtend opende de markt net onder de 100 euro om vervolgens een klein stukje door te stijgen. Bekijk hier de actuele cijfers.

De daggasprijs klom vorige week richting de 100-eurogrens. De daggasprijs bewoog vorige week vooral tussen 40 en 80 €ct/m3, stipte AgroEnergy in haar weekterugblik aan. Men schrijft: "Nog steeds lager dan de voorste maandprijs, die hoofdzakelijk tussen 110 en 130 €ct/m3 handelde, maar niet meer zo extreem laag als tijdens de lenteachtige temperaturen eind oktober."

De gasopslagen zitten nog altijd ramvol als gevolg van zacht najaarsweer. Uit Den Haag kwam onderstaande update. Het gasverbruik in Nederland lag in vergelijking met de afgelopen drie jaar bijna veertig procent lager. 

Gasunie Transport Services geeft ook updates over de vulling van gasopslagen. Ook is hier te zien waar Nederland gas levert en hoeveel aan onder meer Duitsland en België. 

De APX-prijzen zitten sinds vorige week in de lift. De piekuren liggen vandaag boven de 200 euro per megawattuur, voor 'alle uren' ligt de prijs inmiddels op ruim 173 euro. Dat was één week geleden nog 93 euro.


Klik hier voor vergroting bij energiemarktinformatie.nl 
 
Martien Visser, onder meer Lector Energietransitie bij Hanzehogeschool en Manager Strategie bij Gasunie, maakt op Twitter de balans op. 

In een ander bericht op Twitter van Visser van 12 november wijst hij erop dat, ondanks de gestage prijsdaling van gas op de TTF de laatste tijd, er nog altijd 12x eenzelfde prijsdaling (-13%) als vorige week nodig is om op een 'normale' gasprijs zoals in de jaren 2017-2019 uit te komen. 

Bij BNR wijzen buitenlandcommentator Bernhard Hammelburg en Europa-verslaggever Stefan de Vries erop dat er in Europa jarenlang geen vragen werden gesteld bij de grote afhankelijkheid van Rusland voor gas. "De Russen waren een uiterst solide partner en afspraak was afspraak", zeggen zij. "Er was lange tijd niemand die er vraagtekens bij plaatste." In een ander bericht bij BNR stelt huiseconoom Han de Jong van BNR de vraag of 'we' de hoge prijs gaan betalen waartegen de gasvoorraden zijn aangelegd óf dat we de huidige marktprijs gaan betalen.