Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

35% besparing op elektra bij Anjerkwekerij Nieuwland dankzij LED

De eerste resultaten met de toepassing van het dimbare  LED-groeilichtsysteem van Climalux bij Anjerkwekerij Nieuwland in Hoek van Holland laten nu al zien dat de energiekosten ongeveer met een derde zijn gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Volgens Chris Doelman,  mede-eigenaar van de kwekerij uit Hoek van Holland, is het een indicatie maar zal de realiteit niet veel anders zijn.

Kostenbesparing elektriciteit
Volgens Doelman wordt de besparing op elektriciteit veroorzaakt door de dimfunctie van de groeilamp.

“Wij kunnen zowel het licht als de ventilatie van de lampen automatisch en onafhankelijk van elkaar regelen. Op deze wijze sturen wij het licht niet alleen op basis van lichtbehoefte en relatieve luchtvochtigheid, maar ook op basis van actuele energieprijzen. Met een verbluffend resultaat als gevolg. Wij zien nu al een enorme kostenbesparing van zo’n 35%, al moeten we de cijfers nog wel wat verder onderzoeken.”, aldus een tevreden Doelman.

Minder gasverbruik
Naast de besparing op elektriciteitskosten, ziet Doelman ook een flinke besparing op het gasverbruik. Die cijfers zijn nog niet uitgekristalliseerd, maar Doelman schat in dat ook hier zo’n 35% besparing realistisch is, veroorzaakt door de warmte van de groeilampen, die de temperatuur in de kas met zo’n 2 tot 3 graden verhoogt.

Sterker gewas
Alhoewel ze bij Anjerkwekerij Nieuwland pas sinds begin oktober met het LED-groeilichtsysteem zijn gaan werken, ziet Doelman nu al dat het gewas erg goed op het lichtsysteem met het verticale ventilatiesysteem reageert. Het gewas ziet er sterk en gezond uit voor de tijd van het jaar en de verwachting is dat er langer door geteeld kan worden. Doelman zegt dat hij hiermee nog meer moet experimenteren, maar hij verwacht er veel van omdat de flexibiliteit van het systeem past in zijn visie om het teeltproces met de natuur mee te laten bewegen.

De groeilamp
De CLX V1000 groeilamp is samengesteld uit een dimbare verlichtingsunit en een verticaal ventilatiesysteem, waardoor warmte en vocht gelijkmatig verdeeld wordt in een kas. De unit creëert een microklimaat rond elke plant, veroorzaakt door de regelbare verticale luchtbeweging in combinatie met de regelbare lichtintensiteit. Door de lampen op juiste wijze aan elkaar te koppelen in een totaalsysteem, vormen ze samen een cluster van klimaatcellen dat bijdraagt aan klimaatgelijkheid in de hele kas en garant staat voor aanzienlijke kostenbesparingen.

Voor meer informatie:
Climalux 
Zekkenstraat 31
3151XP Hoek van Holland
085 071 1020
info@climalux.nu
www.climalux.nu 

Publicatiedatum: