Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
en laten het er niet bij zitten

Vakbonden voelen zich buitengesloten bij cao Plantion

Pure minachting voor je werknemers. En de weg van de minste weerstand. Zo noemen FNV Agrarisch Groen en CNV Vakmensen het afsluiten van een tweejarige cao eind oktober door Plantion met Alternatief voor Vakbond (AVV). De vakbonden voelen zich buitengesloten en stuurden onderstaand fel bericht naar buiten.

Jeroen Brandenburg, bestuurder FNV Agrarisch Groen: "Plantion weigert te onderhandelen over salarissen en andere belangrijke arbeidsvoorwaarden voor zijn mensen met FNV en CNV, de twee onafhankelijke vakbonden. In plaats daarvan gaat het bedrijf om tafel met een vereniging die afhankelijk is van werkgeversbijdragen; een schootbond, zoals wij dat noemen. Dan neem je ons maar ook je eigen mensen in de maling. Zo komen de rechten van de werknemers in de sierteelt steeds meer onder druk te staan."

De werkwijze van Plantion past in een trend, volgens beide vakbonden. Nederland is in juni dit jaar door de ILO (International Labour Organisation) veroordeeld (pdf) voor de omgang met niet-onafhankelijke bonden. "Steeds vaker maken bedrijven afspraken voor hun werknemers met deze zogeheten schootbonden en de Nederlandse overheid grijpt niet in." Dat kan zo niet langer, vinden FNV en CNV.

De bloemenveiling uit Ede heeft met AVV een cao voor twee jaar afgesloten (vanaf 1 januari). Plantion zegt volgens de twee buitengesloten bonden dat ze 'niet representatief zijn' en wil dat zij ieder eerst een accountantsverklaring laten zien waarin staat hoeveel werknemers lid zijn. Brandenburg: "Dat gaan we natuurlijk nooit doen. Wij houden ons aan de privacyregels en geven dit soort informatie over onze leden niet aan derden. Bovendien, lidmaatschapscijfers alleen zeggen lang niet alles over hoe representatief een vakbond is. Bij een cao-overleg horen sterke, onafhankelijke bonden te zitten, die de belangen van de werknemers behartigen en beschermen en genoeg middelen hebben om desnoods actie te voeren."

Teleurstellend vindt Brandenburg het verder dat Vereniging Bloemenveilingen Nederland (VBN), waar Plantion bij aangesloten is, en aandeelhouder Royal FloraHolland niet ingrijpen.

Uitspraak Nationaal Contactpunt
De twee vakbonden wachten nu op een uitspraak van het Nationaal Contactpunt (NCP), waar zij begin dit jaar een klacht hebben ingediend tegen de bloemenveiling voor het schenden van de internationale regels voor multinationals. Het NCP bewaakt naleving van deze richtlijnen van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling).

Bron: FNV

 

Publicatiedatum: