Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Omzet veldrobots zal in 2030 zo'n €10,7 miljard bedragen

De wereldwijde tuinbouwsector wordt geconfronteerd met een groot aantal uitdagingen, van klimaatverandering tot bevolkingsgroei en de toenemende vraag naar voedsel. Robotica biedt de broodnodige oplossingen, van vertical farms tot drones. Hierdoor is de vraag naar veldrobots sterk toegenomen. De omzet in deze sector bereikte in 2020 een bedrag van 1,07 miljard euro en zal tegen 2030 zo'n 10,7 miljard euro zal bedragen, voorspelt GlobalData, een groot data- en analysebedrijf.

Het nieuwste rapport van GlobalData, Robotics in Agriculture, onthult hoe robotica bijdraagt aan precisietuinbouw en een technologische revolutie in de sector inluidt. Precisietuinbouw verwijst naar de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen naar behoefte om verspilling en vervuiling te minimaliseren. Dit is een belangrijke oplossing voor de groeiende vraag naar voedsel en meststoffen.

Rachel Foster Jones, thematisch analist bij GlobalData: "Robots kunnen gewassen oogsten, fruit plukken, onkruid wieden, vee melken, meststoffen toedienen en tuinbouwactiviteiten controleren. Robotica zal daarom een sleutelrol spelen bij het verlichten van arbeids-tekorten, het verminderen van de druk op natuurlijke hulpbronnen en het voldoen aan de wereldwijde vraag naar tuinbouwproducten, terwijl ze de sector ook helpen zich aan te passen aan de uitdagingen van de klimaatverandering."

GlobalData voorspelt dat de wereldwijde robotica-markt in 2020 zo'n 44,6 miljard euro waard was en tussen 2020 en 2030 met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 29% zal groeien tot 55,3 miljard euro in 2030.

Uit het rapport blijkt ook dat de commerciƫle dronemarkt in de komende jaren de militaire drones zal inhalen en qua inkomsten het grootste segment van de dronemarkt zal worden. Agrarische drones zijn onbemande luchtvaartuigen die in de tuinbouw worden gebruikt voor opbrengstoptimalisatie en monitoring.

"De Chinese drone-industrie is de grootste ter wereld en het land leidt de innovatie in tuinbouwdrones. De Chinese bedrijven DJI en XAG zijn daarin pioniers. Deze drones zorgen voor beeldvorming en landmetingen, terwijl gewasbesproeiing en terreinbewaking belangrijke groeigebieden worden. Beide bedrijven hebben de meeste octrooiaanvragen gedaan in de agri-drone-sector. Tussen 2018 en 2021 publiceerden ze 421 octrooien, wat China's dominante positie in de wereldwijde drone-industrie versterkt."


Klik om te vergroten

Uit het rapport blijkt ook dat er steeds vaker robotica-gerelateerde functionaliteiten worden ingezet in de tuinbouwsector. Volgens het banenplatform van GlobalData zijn robotica-gerelateerde vacatures tussen september 2019 en september 2022 met 80% gestegen.

"Zowel traditionele tuinbouwbedrijven, zoals Cargill en Syngenta, als agrarische start-ups beginnen met robotica. Steeds meer bedrijven in de tuinbouwsector worden zich steeds meer bewust van het potentieel van robotica en proberen hun interne expertise over deze belangrijke thema's te verbeteren in plaats van simpelweg partnerschappen aan te gaan. Naarmate er meer expertise komt, zal ook de vraag naar robots in de sector toenemen," besluit Jones.

Publicatiedatum: