Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Veel beweging op spotmarkt gas

Dinsdag een kleine piek in de gasprijs, woensdag weer een daling en vandaag? Vanochtend lijkt de TTF-gasprijs voor de korte termijn niet echt te bewegen. De trend is echter nog steeds dalend. In deze korte crisisupdate meer over de energieontwikkelingen.



De TTF-gasprijs voor december sloot woensdag af op iets meer dan 113 euro per megawattuur. Een daling van 5 euro ten opzichte van dinsdag. Bekijk hier de actuele cijfers.  

Energieleverancier Vattenfall wijst voor de recente prijsschommelingen op uiteenlopende oorzaken. Er was uitval in Noorse gasvelden en ook een tegenslag uit de VS, waar een LNG-fabriek na brand langer niet operationeel gaat zijn. Het weer speelt echter nog altijd ook een belangrijke rol. Zachte temperaturen voor de tijd van het jaar hebben de gasprijs doen dalen. Vattenfall wijst voor december op 'indicaties' dat december een koude maand 'kan gaan worden'. Dat zou voor hogere prijzen kunnen gaan zorgen. Op de spotmarkt voor gas was er veel beweging. Op 2 november hoefde een koper voor een MWh gas maar 28 euro te betalen, 9 november was dat bijna 80 euro, stippen de energiespeciaisten aan. De elektriciteitsprijzen kwamen een aantal nachten achter elkaar op zeer lage niveaus uit. 

Zuinig doen met gas was relatief makkelijk in oktober. Met een besparing van minstens 10% in oktober lijkt Europa goed op weg om het doel van 15% gasbesparing in de herfst en winter te halen, wijzen de specialisten van Vattenfall aan. Wel plaatsen zij een kanttekening: Van de grootste gas gebruikende landen haalden alleen Duitsland (13%) en Nederland (24%) dit gasbesparingsdoel. Bekijk hier de hele update van Vattenfall. 

BNR haalt nog maar eens de belofte van Jetten aan dat het aangekondigde prijsplafond voor energie op 1 januari 2023 in kan gaan. "Mocht het niet lukken, dan moet je altijd kunnen terugvallen op een alternatief", stelt hij wel. Wat dat alternatief moet zijn, staat niet in het BNR-bericht. 

Het Dagblad van het Noorden schrijft dat de Groninger Staten niet naar de rechter stappen over de kabinetsplannen voor wat het laatste jaar gaswinning in Groningen moet worden in 2023. Wel werd er stevig gedebatteerd, onder meer over de optie die Den Haag openlaat: bij een extreem koude winter kan het zijn dat er alsnog iets wijzigt aan het overheidsbesluit.