Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

GlobalGAP presenteert oplossingen voor sierteelt op Trade Fair Aalsmeer van Royal FloraHolland

De nieuwe kernstandaard voor Integrated Farm Assurance (IFA-standaard) versie 6 voor bloemen en siergewassen van GlobalGAP is volgens de makers 'een slimmere, gestroomlijnde en meer intuïtieve standaard, speciaal voor de sierteeltsector.'

De add-on voor impactgerichte aanpak voor duurzaamheid (IDA-add-on), de tool die dient als aanvulling op de IFA-standaard, stelt producenten in staat om gegevens over milieuduurzaamheid te verzamelen, te verwerken en op te slaan ten behoeve van voortdurende verbeteringen.

Op B2C-niveau heeft het categorieoverschrijdende GGN-label goede resultaten geboekt in de sierteeltsector en het label breidt steeds verder uit met de lancering van de nieuwe categorie “groenten- en fruitplanten in potten” op de Trade Fair Aalsmeer. 

Momenteel is wereldwijd 39.155,89 hectare onbedekte teelt en 12.030,85 hectare bedekte teelt afkomstig van productieprocessen met een IFA-certificering (per 30-09-2022). Parallel aan de groeiende marktvraag en de behoefte aan een speciale sierteeltstandaard, is de IFA v6-standaard vereenvoudigd en meer gericht op het veiliger en duurzamer helpen maken van landbouwpraktijken gedurende het volledige productieproces.

De IFA v6-standaard bouwt voort op de bekende holistische benadering van GlobalGAP met nieuwe en geactualiseerde principes en criteria in de aandachtsgebieden milieuzorg en welzijn van medewerkers. “Het IFA v6-certificaat voor bloemen en siergewassen is een afspiegeling van bloemen- en sierteeltproductie die de nutriëntenverontreiniging van water en bodem voorkomt, die toewerkt naar het minimaliseren van de uitstoot van broeikasgassen, die het gebruik van waterbronnen optimaliseert, die zorg draagt voor de gezondheid en veiligheid van medewerkers, die de biodiversiteit waar mogelijk verbetert en die gegevensregistratie en een op gegevens gebaseerd beheersysteem toepast”, vat Juan Carlos Isaza, Senior Technical Expert Floriculture, GlobalGAP , de voordelen van de IFA v6-standaard samen. 

De standaard hanteert ook een resultaatgerichte benadering, waarbij de focus meer ligt op resultaten dan op voorschrijvende eisen, wat flexibiliteit biedt aan producenten bij het aantonen van naleving.  

De IFA v6-standaard blijft nauw aansluiten op internationale kaders zoals de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties, en omvat bijgewerkte milieucriteria op gebieden als energie-efficiëntie, beperking van het risico op eutrofiëring en optimalisatie van productiemiddelen. De eisen bieden ook ondersteuning aan producenten bij het minimaliseren van hun CO2 en equivalente uitstoot en bij het verzamelen van gegevens die uiteindelijk gebruikt kunnen worden om hun milieuvoetafdruk te berekenen. 

Impactgerichte aanpak maakt voortdurende verbetering mogelijk 
Naast de gegevens en de statistieken in de IFA v6-standaard, zal GlobalGAP ook de IDA-add-on voor het voetlicht brengen op Trade Fair Aalsmeer. De IDA-add-on komt overeen met de eisen van het Floriculture Sustainability Initiative m.b.t. de digitale registratie voor milieu-indicatoren. 

Door het verbruik van productiemiddelen – energie, water, gewasbeschermingsmiddelen, stikstof en fosfor – in aanmerking te nemen, helpt de tool producenten om gebieden te identificeren voor voortdurende verbetering. Met behulp van een managementsysteem voor de landbouw worden bedrijfsgegevens gedeeld met GlobalGAP en geretourneerd aan producenten in gepersonaliseerde trenddiagrammen en voortgangsverslagen. Aan de hand van verslagen kunnen producenten zien hoe zij presteren in vergelijking met vergelijkbare (anonieme) producenten wat betreft het verbruik van productiemiddelen.

“Steeds meer handelaars willen alleen gecertificeerde, duurzame producten van onze markt aanschaffen. Met digitale milieuregistratie en certificering, zoals de IDA-add-on van GLOBALG.A.P., kan een teler duidelijk maken aan afnemers dat hun producten op duurzame wijze zijn geteeld en bijdragen aan het positieve imago van onze sector. Wij bij Royal FloraHolland zijn blij dat er verschillende producten worden aangeboden door GlobalGAP die telers kunnen helpen om hun ambities te realiseren voor een duurzamere toekomst!”, benadrukt Frits Jonk, Program Manager Phytosanitary Affairs & Sustainable and Quality Development Royal FloraHolland. 

Voor retailers kan de deelname van belanghebbenden in de toeleveringsketen aan een gegevensuitwisselingsprogramma een waardevolle tool zijn in noodgevallen. De mogelijkheid om toezicht te houden op distributie en trends in het verbruik van productiemiddelen binnen een leveranciersbestand is een ander gebied dat in de toekomst met belanghebbenden zal worden verkend.  

Categorieoverschrijdend GGN-label voegt nieuwe productcategorie toe 
Het GGN-label dat staat voor gecertificeerde, verantwoorde landbouw en transparantie, is met open armen ontvangen in de sierteeltsector. Het GGN-label stelt retailers in staat om hun betrokkenheid bij verantwoorde landbouwpraktijken zichtbaar te maken in de winkelrekken en stelt consumenten in staat om de herkomst van hun producten na te gaan via het speciale GGN-labelportaal. 

De categorie groente- en fruitplanten in potten vertegenwoordigt een speciaal geval, omdat deze producten voornamelijk worden geproduceerd door telers van bloemen en siergewassen, en verhandeld in de toeleveringsketen van de sierteelt onder de algemene categorie “planten”. De producten zelf echter – zoals groenteplanten, fruitbomen, bessenstruiken en kruiden – worden geclassificeerd onder de productcategorie groenten en fruit (in het kader van de IFA v6-standaard). 

Net als met andere producten in de scope landbouw, hebben producenten een GlobalGAP Risicobeoordeling op sociale praktijk (GRASP) nodig die aan alle eisen voldoet, en is een GlobalGAP Chain of Custody-certificering vereist voor de toeleveringsketen. Terwijl producenten van groenten en fruit die deelnemen aan het GGN-labelinitiatief verplicht zijn om ook deel te nemen aan een GlobalGAP-goedgekeurd systeem voor residumonitoring, is dit alleen verplicht voor groente- en fruitplanten in potten als de planten eetbaar zijn of eetbare delen dragen op het tijdstip van de verkoop. 

De eerste groente- en fruitplanten in potten met een GGN-label zullen naar verwachting in de winkels beschikbaar zijn vanaf de lente van 2023. 

Voor meer informatie:
GLOBALG.A.P. 
Spichernstr. 55
50672 Keulen, Duitsland
Tel.:+49 221 57776 -0 
www.globalgap.org

Publicatiedatum: