Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Davey Gerlings, Nekovri:

"Budget en niet de praktijk leidend bij TEK-regeling"

Op donderdag 10 november wordt er in de Tweede Kamer een debat gehouden over de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK-)regeling, wanneer het er ook gaat over het prijsplafond voor huishoudens. De Nederlandse brancheorganisatie voor koel- en vrieshuizen (Nekovri) heeft onderzoek laten doen om te zien wat de TEK-regeling kan betekenen voor de sector. De conclusie heeft de koepel in een brief naar de Tweede Kamer verzonden: "De leden van Nekovri zijn veelal energie-intensieve MKB koel- en/of vrieshuizen, actief in de geconditioneerde opslag van (vooral) voeding, waarvan er naar verwachting geen enkele in aanmerking komt voor compensatie onder de aangekondigde TEK-regeling."

Davey Gerlings, CEO van Nekovri, frustreert het dat het budget leidend lijkt te zijn voor de discussie: "Er lijkt een idee te bestaan in Den Haag dat de hoogte van de energierekening een relatie heeft met de grootte van een bedrijf. Dat gaat voor onze sector absoluut niet op en strookt niet met de praktijk en de feiten. Wij hebben de gevolgen van de TEK-regeling voor onze sector laten onderzoeken en daaruit blijkt dat de regeling gemiddeld zo’n 2% van onze energierekening kan compenseren. Dat terwijl het gros van de Nekovri-leden energie-intensief MKB is. Wij leefden in de veronderstelling dat de regeling daar juist voor bedacht was."

Het plafondbedrag van 160.000 euro van de TEK-regeling blijkt zelfs in enkele maanden van 2022 nog onvoldoende om de energierekening van één week te kunnen vergoeden, zo stelt de brancheorganisatie in haar brief. "Dat terwijl het Europese staatssteunkader veel ruimere mogelijkheden geeft, die in andere landen om ons heel wél benut worden. Dat zet onze sector op internationale achterstand en zorgt voor een ongelijk speelveld en daarmee oneerlijke concurrentie", aldus Gerlings.

Uit eerder onderzoek van MKB-Nederland blijkt dat 84% van de ondernemers, waaronder koel- en vrieshuizen, niet of nauwelijks kosten kan doorbelasten. De consument is niet bereid meer te betalen of kiest voor andere producten. De teler, boer of visser staat al enorm onder druk als gevolg van de eigen kostenstijging of kiest er voor om een duur jaar over te slaan. Die keuze heeft de koel- en vriessector niet. Gerlings: "Als gevolg van langdurige contracten, de essentiële positie in de voedingsketen en de voedselveiligheid kan je een koelhuis of vrieshuis niet zo maar uitzetten. Dit betekent dat een groot deel van de sector verlies draait, wat ook blijkt uit het onderzoek dat we hebben laten doen. Schakels in de keten kiezen er voor om geen koelkosten te maken, waardoor het aanbod afneemt en de prijzen in de supermarkt nóg duurder worden naast de stijging als gevolg van het kleine deel wat we wel kunnen doorbelasten. Het is dus zaak dat de overheid zorgt voor een TEK-regeling die aansluit op onze sector om die prijsstijging voor huishoudens te dempen. Men moet echt verder kijken dan enkel het budget."

Voor meer informatie:
Davey Gerlings
Nekovri
040 256 5263
[email protected] 
www.nekovri.nl 

Publicatiedatum: