Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: "Echte stresstest voor gasmarkt komt nog deze winter"

Oktober is de warmste maand ooit geworden. Een geluk bij een ongeluk nu de gasprijzen zo hoog liggen. Een daling van de gasprijzen voor de korte termijn is zichtbaar, al gaat dat met (kleine) pieken en dalen. In deze crisisupdate meer hierover.

We beginnen met de vertrouwde TTF-grafiek. 


De TTF-gasprijs voor december sloot dinsdag af op iets meer dan 118 euro per megawattuur. Een stijging van bijna 9 euro ten opzichte van maandag. Bekijk hier de actuele cijfers.  

Vanochtend lag de gasprijs weer iets lager dan de 118 euro waarop de TTF voor december dinsdag afsloot. De afgelopen tijd zakt de gasprijs voor de korte termijn telkens met kleine pieken en dalen. De bovenstaande grafiek laat wel een dalende trend zien. De warmste oktober ooit gemeten in Europa heeft hier zonder meer bij geholpen. De verwarming kon vaker uit blijven of hoefde in ieder geval minder hard te loeien. 

Energiehandelsplatform Powerhouse blikt vooruit op week 45. De energiespecialisten wachten op 'het omslagpunt' qua weer dat eraan zit te komen. Dan zal de gasmarkt 'een echte stresstest
gaan ondervinden', voorspelt men. Voorlopig vertoont de gasprijs een dalende trend. Wel wijst men erop dat vrees voor de voorraden voor 2023 de zomerprijs van gas op de TTF stuwt.

Het sentiment uit de gasmarkt is ook in de powermarkt zichtbaar, stipt de energiespecialisten bij Powerhouse aan. Veel wind en mild weer houden zowel de spot, als de termijnprijzen laag.

Voor de langere termijn stipt men de zorgen die er zijn over de gasvoorraden voor 2023 aan. Ook signaleert Powerhouse toenemende Europese kritiek op het prijsplafond, lang niet meer alleen vanuit Nederland. Het nadeel van het prijsfplafond voor aardgas is dat er geen vraag-aanbod prijsvorming plaats zal vinden. En daarmee is de werkelijke waarde van aardgas niet altijd in beeld, schrijft Powerhouse. "Dat betekent dat marktpartijen huiverig zijn om gas voor de toekomst te kopen. Bij een kunstmatig tot stand gekomen gasprijs is het nog maar de vraag of LNG verkopers hun product nog wel in West Europa willen verkopen." Lees hier de hele analyse. 

Salim bin Nasser bin Said, de Omaanse minister van Energie, denkt dat het prijsplafond op Russische olie 'ontzettend moeilijk' te implementeren zal zijn. Dat zegt hij op de COP27-top in Egypte tegen CNBC-journaliste Hadley Gamble. BNR schrijft erover.