Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vlaamse campagne van start

Tips om brand te voorkomen bij boer en tuinder

Uit de analyse van cijfers over industriebranden bij vier West-Vlaamse hulpverleningszones blijkt dat de land- en tuinbouw de meest brandgevoelige sector is. Samen met Prevent Agri ontwikkelde de provincie West-Vlaanderen daarom een folder met een aantal tips om brand te voorkomen. Een aantal maatregelen die je als boer en teler kan nemen kosten weinig geld of moeite.

De voorstelling van de folder gebeurde op het landbouwbedrijf van de familie Vantwonterghem in Deerlijk. Het is de start van de bewustmakingscampagne rond brandveiligheid in land- en tuinbouw. Gouverneur Carl Decaluwé stelde vast dat er op provinciaal of nationaal niveau geen uniform registratiesysteem is waarin branden geregistreerd en geanalyseerd kunnen worden. In een studie werden alvast de West-Vlaamse industriebranden – waaronder ook land-en tuinbouwbedrijven gerekend worden – uit 2018 en 2020 bestudeerd. Daaruit bleken oververhitting, technische defecten, las- of snijwerken, kortsluiting en zelfontbranding de belangrijkste oorzaken. 

Brandbaar materiaal
De land- en tuinbouw is daarbij met voorsprong de meest brandgevoelige sector. Zowel in 2018 als in 2020 vindt een vijfde van alle branden plaats in de land- en tuinbouw. De aanwezigheid van veel brandbaar materiaal zoals stro, hooi, hout en mestgassen is daar wellicht niet vreemd aan. “Ook is er op veel land- en tuinbouwbedrijven nog verouderde infrastructuur aanwezig met oude elektrische installaties of gebouwen die dicht op elkaar staan”, aldus Robin Desutter van Prevent Agri. 

Bron: Boerenbond

Publicatiedatum: