Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Agro Care, PlantLab en Seed Valley in tv-uitzending met 'totaalbeeld agrarische sector'

Agro Care, PlantLab en Seed Valley waren maandagavond te zien in een tv-uitzending van 'Tegenlicht' op NPO 2. 

De Nederlandse tv-kijker kreeg een inkijkje in een wereld die grotendeels aan de ogen van de gewone man onttrokken is. Tot vóór corona ook aan die van fotograaf en journalist Kadir van Lohuizen. Tijdens corona besloot hij eens in zijn eigen achtertuin te kijken. Hij stelt de vraag hoe het toch kan dat zo'n klein landje zo'n spil is in de wereldwijde groenten- en fruitsector.

Naast veel mooie beelden stelt de tv-maker ook vragen. Zo vraagt hij zich af of het erg is dat in een vertical of indoor farm een plantje geen natuurlijk licht ziet. Ook is hij benieuwd naar hoe de productie van PlantLab zich verhoudt tot de consumptie van de stad, of 'we' als Nederland wel zoveel voor export moeten produceren én bij beelden over groenten snijderijen of kinderen straks nog wel weten hoe een stuk groenten of fruit eruit ziet voordat het gesneden en verpakt is. En of dat erg is. 


V.l.n.r. van boven naar onder: Agro Care, PlantLab, Seed Valley en Waterman Onions

De tv-maker verwondert en verbijstert zich. Dat laatste onder meer over hoeveel voedsel 'we' niet wensen te consumeren omdat het niet aan 'ons' schoonheidsideaal voldoet. Niet helemaal goede slagroomtaarten voeren we daarom bijvoorbeeld aan de varkens, zo is te zien in de uitzending.

Bekijk de uitzending hier terug. 

Kadir van Lohuizen maakte via EatThis kennis met de tuinbouw middels een ‘In Residency’. Kadir heeft het afgelopen jaar zelf tomaten geplukt, gesprekken gevoerd met productiemanagers, directeuren en tuinbouwvertegenwoordigers. EatThis heeft hem ondergedompeld in de agrarische wereld zonder vooraf vragen te stellen of afspraken met hem te maken.