Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gasprijs toch weer gevoelig omlaag

De TTF-gasprijs leverde vrijdag toch weer ruim 10 euro in. De decemberprijs sloot af op ruim 114 euro per megawattuur. Vanochtend opende de markt op een nog iets lager prijsniveau aan het begin van een novemberweek waarin echte kou nog altijd uitblijft. In deze crisisupdate zetten we de energieberichtgeving weer op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor december sloot vrijdag af op ruim 114 euro per megawattuur. Vanochtend lag de gasprijs daar net weer iets onder. Bekijk hier de actuele cijfers.  

De nog altijd relatief zachte temperaturen en goed gevulde gasopslagen (met dank aan een gestage aanvoer van LNG) zorgen voor een gasprijs die bij vlagen flirt met de grens van 100 euro per megawattuur. Nog altijd hoog, maar niet zo hoog als wat het geweest is. Bij Nieuwe Oogst sprak Peter van den Berg van AgroEnergy over de energiecrisis. Hij zegt onder meer in het interview: "Nu vinden we Rusland het vervelendste jongetje van de klas, maar LNG komt uit Amerika en de Arabische wereld. Daar wil je ook niet van afhankelijk zijn. Dat betekent dat we minder gas moeten gebruiken. Een versnelling van de energietransitie is dan inderdaad de enige oplossing."

Donderdag kwam de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat bijeen in Den Haag. De Nederlandsche Bank diende voorafgaand daaraan een position paper over de impact van de hoge energieprijzen op bedrijven in. Op macroniveau lijken de gevolgen van de gestegen energiekosten voor het bedrijfsleven te overzien, stelt DNB. Steun is soms wel nodig, maar "langdurige en brede steun voor bedrijven" is voor DNB "geen structurele oplossing en is vanuit economisch perspectief onverstandig". Lees hier het hele paper. 

De petitie van Glastuinbouw Nederland loopt nog steeds. Onder de roep om steun en stabilisering van de energieprijzen zijn inmiddels ruim 6200 handtekeningen gezet. (Als)nog tekenen? Dat kan hier. 

In Duitsland heeft het Zentralverband Gartenbau e.V. gereageerd op Duitse plannen om in te grijpen op de energiemarkt. De plannen stellen het tuinbouwverbond niet gerust. Onduidelijk is volgens secretaris-generaal Bertram Fleischer of en hoe tuinbouwbedrijven van de maximumenergieprijzen gaan profiteren. Duitse bedrijven zouden kunnen rekenen op een prijsplafond in 2023 van € 0,07 per kilowattuur. 

Nieuwsuur meldde vorige week op basis van bronnen dat de invoering van het Nederlandse prijsplafond voor energie per 1 januari 2023 mogelijk vertraging oploopt. Minister Jetten van Klimaat en Energie ontkent dat en stelt dat hij er vertrouwen in heeft 'dat het gaat lukken', schrijft BNR. Uiterlijk morgen moet Jetten de Tweede Kamer over de regeling informeren, meldt Trouw

Met zekerheid wel (extra) vertraging loopt de start van de stikstofinstallatie in Zuidbroek op. Gasunie Transport Services schrijft dat de bouw nagenoeg afgerond is, maar dat het niet lukt om in november de eerste stikstof te produceren. De stikstof is belangrijk omdat die nodig is om hoogcalorisch importgas om te kunnen zetten naar laagcalorisch gas, zoals ook uit de Groninger bodem komt. De eerste stikstofproductie is nu voorzien voor begin 2023. De aangepaste planning heeft geen gevolgen voor de benodigde gaswinning uit het Groningenveld voor de leveringszekerheid, stelt Gasunie in dit bericht.

BNR schrijft over vertraging van de herstart van kerncentrales in Frankrijk. Die centrales zijn van belang voor stroomproductie. De Europese gas- en stroomprijzen schoten vrijdag even omhoog in een reactie op het nieuws van het Franse energieconcern Electricité de France (EDF), maar vielen snel terug, schrijft BNR. Frankrijk wil alle kernreactoren in het land weer opstarten, nadat ze uit voorzorg uit veiligheidsoverwegingen eerder waren stilgelegd. Nu zou voor vier reactoren gelden dat ze niet nog dit jaar, maar pas begin volgend jaar operationeel zijn. 

De Tweede Kamer kreeg vrijdag van minister Jetten een brief over hoe het kabinet aankijkt tegen de energiemarktplannen van de Europese Commissie. Het kabinet wil niet té hard ingrijpen op de markt en stelt dat vooral ook nog altijd gasverbruik reduceren een belangrijke maatregel is. Lees hier het hele document.