Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CO2-opslag onder Noordzee vertraagd, stikstofemissie doet er wel toe bij realisatie project

Er moet wél op stikstof gelet worden bij de realisatie van het project Porthos, waarbij de bedoeling is om CO2 uit de industrie onder de Noordzeebodem op te slaan. Dat heeft de Raad van State gisteren besloten. De overheid wilde een bouwvrijstelling, waardoor stikstofuitstoot de bouw niet in de weg zou liggen. De uitspraak vertraagt het project, maar voorkomt de komst van het project niet.

Voor het project moet een individuele beoordeling van de stikstofgevolgen worden gemaakt, vindt de Raad van State. Die is er al, maar dat onderzoek is te laat in deze procedure ingediend. Daarom heeft de Afdeling bestuursrechtspraak nu eerst een tussenuitspraak gedaan en de bezwaarmaker (milieuorganisatie Mobilisation for the Environment) zes weken de tijd gegeven om alsnog op het onderzoek te reageren. Daarna zal de Afdeling bestuursrechtspraak de behandeling van de zaak Porthos voortzetten en later een einduitspraak doen.

Voorstanders van het project wijzen erop dat het project van groot belang is om de klimaatdoelen te halen. Vanuit de glastuinbouw wordt erop gewezen dat de CO2 ook heel goed in de kas gebruikt kan worden. De vrees is hier dat de opslag onder zee voor bedrijven interessanter is dan CO2 naar de kassen sturen. 


Het Porthosplan schematisch weergegeven 

Van diverse kanten is gereageerd op de belanghebbende uitspraak. 

LTO Nederland, dat zich woensdag al boos uitliet over een nieuwe Haagse fout in de stikstoflijst, reageert ook op de uitspraak van de Raad van State. De uitspraak 'compliceert' zoals al voorzien door Remkes in zijn rapport. LTO schrijft: "Remkes ging er bij de berekeningen in zijn rapport al van uit dat de bouwvrijstelling geen stand zou houden bij de Raad van State. De uitspraak van woensdag hoeft daarom niet tot een bijsturing te leiden van de aanbevelingen van Remkes. Door de uitspraak moeten agrarische ondernemers de bouwfase nu ook weer in de vergunningverlening meenemen. Dat heeft naar verwachting geen grote gevolgen." Lees hier meer.  

VNO-NCW spreekt van 'de zoveelste dramatische plotwending in het stikstofdossier'. Lees hier de reactie. 

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) spreekt van een vertraging van duurzame projecten door het vonnis van de Raad van State. Lees hier meer. 

In Den Haag is door het kabinet als volgt gereageerd:

"Het kabinet bestudeert de uitspraak om de impact te kunnen duiden.
De bouwvrijstelling was bedoeld om urgente maatschappelijke opgaven mogelijk te maken, zoals warmtenetten en woningbouw. Voor dit soort projecten is voortaan een  toets nodig of een natuurvergunning moet worden aangevraagd. Het kabinet bestudeert ook welke gevolgen dit heeft voor verduurzamingstrajecten, vanwege het grote maatschappelijke belang.

Opnieuw is duidelijk dat het urgent is dat de stikstofuitstoot vermindert en de natuur sterker wordt. De natuur staat zwaar onder druk. Alle sectoren moeten een bijdrage leveren aan de opgaves die er liggen voor stikstofreductie. Het kabinet zal donderdag voor het debat over het rapport Remkes met een eerste duiding richting de Tweede Kamer komen. Eind november zal de Kamer worden geïnformeerd over de impact van de uitspraak en oplossingsrichtingen."

Bron: Raad van State

Publicatiedatum: