Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“De klik moet goed zijn”

Wat er precies gebeurde, is een beetje mysterieus, maar feit is dat, toen de mannen van PDI bezig waren hun werkzaamheden uit te voeren boven de roltafels van Vilosa, er een roltafel klem kwam te zitten en deze min of meer werd platgedrukt. ‘Waar gewerkt wordt vallen spaanders, geen punt,’ zei René, ‘dan lappen wij gewoon een nieuwe’. ‘Niet nodig’, zei de andere René, ‘we gaan een hapje eten, dan betaal jij en praten we nergens meer over’.


René van Dop en René van Veldhoven

Voor de duidelijkheid, het betrof alleen materiële schade en dat etentje is er ook echt van gekomen, maar feit is dat de heren van Dop en Van Veldhoven, de beide René’s dus, samen door een deur kunnen. Dat is natuurlijk prettig zaken doen, want het monteren of vervangen van een schermdoek is meestal geen zaak van even voorrijden, klusje doen en door naar de volgende. In het stuk nieuwbouw – in 2019 bouwde Vilosa een kleine hectare kas aan op haar locatie aan de Laan van de Heilige Lambertus in ‘s-Gravenzande – werd een nieuw dubbelscherm gemonteerd en vorig jaar werden de bestaande scherminstallaties gerenoveerd. Ook is PDI op de verschillende locaties van Vilosa verantwoordelijk voor de service en het onderhoud van de scherminstallaties (die van de vorige leverancier/installateur incluis).


Tafel in de kreukels

Jubileum
René van Veldhoven werkt op de dag af 25 jaar voor Peter Dekker Installaties. Dat deed hij altijd als onderaannemer, samen met zijn neef Jurjen van Veldhoven met wie hij aannemersbedrijf RJ van Veldhoven runde. Hier werkte hij met een ploeg van 10 à 15 man afwisselend in de telecom en in de scherminstallaties bij/voor PDI. In 2019 verkochten de mannen de zaak – aan Dylan Robbemond, die het bedrijf voortzet onder de naam Robbemond Scherming – en gingen zij in loondienst bij de toeleverancier.

Omdat Van Veldhoven weleens eerder een klusje gedaan had bij De Veranda, een kwekerij die samen met Solis Plant fuseerde tot het huidige Vilosa, en omdat hij locatiemanager Leon van Rijn kende, bestond er al wel een zekere link tussen beide bedrijven. Toen de kweker echter serieus kwam praten over de opdracht in de nieuwbouw en e.e.a. op schrift gesteld werd, pakte Jan Vellekoop, een van de eigenaren van PDI, zijn pen en kraste de garantievoorwaarden door. ‘Dat stuk klopt niet, daar doen we 2 jaar bij’, zei hij zelfverzekerd. ‘Dan sta je achter je spullen’, grijnst Van Dop, ‘vanaf toen had ik er wel vertrouwen in.’


Blik in de kas

Korte en lange termijn
Het is crisis, maar toeleveranciers die iets doen met verduurzaming hebben het drukker dan ooit. Want terwijl aan de ene kant areaal, en helaas ook kwekers afvallen, wordt er aan de andere kant geïnvesteerd in (vooral) LED, schermen en andere energiebesparende maatregelen. PDI kan het net aan bijbenen, waar men normaal met zo’n 100 monteurs uit de voeten kan, lopen er nu een flink stuk meer. Met een scherm is al gauw tientallen procenten méér energie te besparen, dus dat maakt een dergelijke investering al snel het overwegen waard. Deze drukte houdt al maanden aan en zal ook nog wel even blijven duren, maar, en dat is natuurlijke de grote zorg, qua nieuwbouwprojecten lijkt het op de iets langere termijn, in elk geval in onze contreien, op te drogen.


De leek ziet een ingewikkelde constructie, de specialist een puik stukje kastechniek

Voor wat betreft Vilosa geldt eigenlijk iets soortgelijks. Voor nu gaan de zaken goed; afgelopen jaar werd branchegenoot LV Plant aangekocht, op bijna het hele bedrijf is recentelijk LED geïnstalleerd en bovendien huurt men in de buurt nog extra kasruimte. De onzekerheid zit hem in de langere termijn. ‘Voor de winter heeft iedereen zijn keuzes wel gemaakt’, besluit Van Dop. ‘Ga je door, stop je, welke investeringen ga je doen, daar heeft iedereen wel ongeveer een beeld van. Maar hoe staan we er, als bedrijf en als sector, voor in week 12? Is er dan genoeg afgevallen, hoe zit het met het consumentenvertrouwen, zijn de prijzen dan genoeg gestegen? Vooral op dat laatste is het hopen.’

Voor meer informatie: 
Peter Dekker Installaties
René van Veldhoven
rene@pdinl.com 
www.pdinl.com

Vilosa
René van Dop
rene@vilosa.nl 
www.vilosa.nl