Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
AWZI Nieuwe Waterweg Hoek van Holland

Collectief water zuiveren voor 300 glastuinbouwbedrijven gaat definitief door

De leden van de Waterzuiveringscoöperatie Westland U.A. stemden dinsdag 1 november jl. unaniem voor de realisatie van de collectieve zuivering van gewasbeschermingsmiddelen bij de afvalwater-zuiveringsinstallatie (AWZI) Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland. Daarmee is voor het bestuur van de coöperatie de weg vrij om de overeenkomst te tekenen met het Hoogheemraadschap van Delfland, die de zuiveringsinstallatie zal realiseren.

Sinds de ondertekening van het Hoofdlijnenakkoord Waterzuivering Glastuinbouw eind 2015 was Glastuinbouw Nederland in overleg met het hoogheemraadschap van Delfland over de mogelijkheid van een collectieve zuivering. Als het ergens zou kunnen dan was dat bij de AWZI Nieuwe Waterweg, omdat hier naar verhouding het meeste water uit de glastuinbouw wordt aangevoerd. Van de totale afvalwaterstroom is circa 25% water uit de glastuinbouw. Na een verkenning van beschikbare technieken en het peilen van draagvlak voor de collectieve zuivering bij ondernemers werd duidelijk dat een collectieve zuivering haalbaar zou moeten zijn.

Positief advies
Bij de uitwerking van de zuiveringstechniek bleek de uitdaging toch groter dan verwacht en werd het initiatief aangemerkt als innovatief experiment onder de Crisis- en Herstelwet. In de tussentijd richtten de ondernemers de waterzuiveringscoöperatie op en formeerde het hoogheemraadschap een bouwteam. Nieuwe normstelling voor de lozing van bromaat maakte de toepassing van zuivering met ozon niet haalbaar, waardoor werd overgestapt op zuivering met poeder-actief-kool.

Inmiddels heeft de Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw een positief advies uitgebracht en is er duidelijkheid over de benodigde investeringen. Die informatie was voor de leden van de coöperatie voldoende om vertrouwen te hebben in de goede afloop en voor de realisatie van de collectieve zuivering te stemmen. Hiermee wordt de grootste collectieve zuivering van gewasbeschermingsmiddelen gerealiseerd. Daartoe moet al het afvalwater worden gezuiverd, wat automatisch betekent dat ook al het huishoudelijk afvalwater wordt gezuiverd van microverontreinigingen zoals medicijnresten.

Januari 2024
Zo’n 300 glastuinbouwbedrijven - met een gezamenlijk glasoppervlak van ongeveer 1.000 ha - zijn aangesloten bij de coöperatie. Volgens de huidige planning is de collectieve zuivering januari 2024 in bedrijf. In 2034 wordt besloten of en zo ja, op welke wijze de samenwerking tussen de waterzuiveringscoöperatie en het hoogheemraadschap wordt voortgezet.

Bron tekst en foto: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: