Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Allerheiligen en Allerzielen: bloemen en planten voor onze dierbare overledenen

Deze blog van veilingmeester Edwin Chrispijn staat in het teken van 1 november Allerheiligen en 2 november Allerzielen. Op deze dagen herdenken veel mensen een dierbare die overleden is. Graven krijgen extra aandacht en nabestaanden maken de plek netjes. Traditionele bloemen en opgemaakte schalen met planten ontbreken daarbij natuurlijk niet.


Edwin Chrispijn bezocht zelf ook deze week het graf van zijn vader

Afgelopen week was er weer een belangrijke bloemendag. Voor Allerheiligen en Allerzielen zijn producten als snijanthurium, snijorchidee en chrysant zeer in trek. In aanloop naar deze bijzondere dagen kopen kopers uit landen als Spanje, Italië en Polen deze producten grootschalig in. Als veilingmeester moet je in deze periode extra alert zijn vanwege de prijsvorming. Vooral de traditionele kleuren wit, rood en groen worden grof ingekocht voor goede prijzen. Naast eerder genoemde producten vielen Solidago en Lisianthus op in aanbod en prijs.

Halloween
Naast snijbloemen zijn opgemaakte plantenschalen populair om bij het graf te plaatsen. Van kruisvormen tot driehoeken, opgemaakt met een kaars of lichtje en versierd met plantjes van kleine diameters. Calluna, Picea, Helleboris, pot- en bolchrysanten en Hebe waren volop verkrijgbaar op de klokken van Royal FloraHolland. Tijdens deze periode zie je ook meer zogeheten opgemaakte schalen. De kweker stelt ze zelf samen. Voor kopers makkelijk om door te verkopen zonder extra handelingen.  

Ondanks dat Allerheiligen in veel Europese (veelal zuidelijke) landen een nationale feestdag is, merken we dat de traditie afneemt. Jongeren hebben er minder affiniteit mee. Er komt commercieel steeds meer aandacht voor Halloween. Het zou mooi zijn als hier een koppeling gemaakt kan worden met bloemen. Naast de uitgeholde pompoen een mooie vaas met bloemen of een mooi opgemaakte plantenbak. Misschien iets voor volgend jaar. Ik denk in ieder geval dat ‘gruwelijk’ mooie bloemen meer goed doen, dan een angstaanjagende verkleedpartij met bloed.

Tamme weken op komst
Met een beursweek in aantocht en in between feestdagen, zal het komende week tam zijn voor de bloemenverkoop. Producten als Ilex en Amaryllis zijn volop verkrijgbaar. De beschikbaarheid van tulpen neemt toe en tuinplanten als Skimmia, Gaulteria en Helleboris  zijn aanwezig om de tuin winterklaar te maken en op te vrolijken. Schlumbergera (kerstcactus) samen met de kerststerren brengen al wat vroege kerstsfeer.

Trade Fair Aalsmeer
Graag attendeer ik u op de aankomende Trade Fair Aalsmeer op 9, 10 en 11 november in Aalsmeer. Een mooie gelegenheid om een breed scala aan bloemen en planten, noviteiten en ontwikkelingen te zien. En uiteraard een mooie kans om elkaar te ontmoeten. De veilingmeesters kijken er naar uit en zijn van de partij. Zie ik je daar?

Connect to grow
Ben je koper of aanvoerder en wil je meer weten over afzet of kopen via de klok van welke bloem/plant dan ook? Neem contact op met het Klant Contact Center van Royal FloraHolland (tel 088 789 89 89) en vraag naar een veilingmeester of accountmanager. Wij leiden je graag persoonlijk rond in de b(l)oeiende wereld van bloemen en planten. 

Publicatiedatum: