Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Conclusie Klimaat- en Energieverkenning: klimaatplannen worden niet gehaald

Nederland heeft zichzelf in de klimaatplannen tot doel gezet vóór 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 49 tot 55 procent vermindert. Maar dat gaan 'we' niet halen, zo blijkt uit de meest recente Klimaat- en Energieverkenning (KEV), een jaarlijkse rapportage van het Planbureau voor de Leefomgeving dat de voortgang van de klimaatdoelen monitort en dat dinsdag gepresenteerd werd.

Op Radio 1 gaf projectleider Pieter Hammingh een toelichting. Conclusie: er zijn veel plannen en grote ambities, maar deze zijn voor een belangrijk deel nog niet uitgewerkt of geïmplementeerd. Want geopolitiek, elektriciteitsnetwerken, krapte op de arbeidsmarkt etc. Weliswaar worden er driftig windparken op zee gebouwd, van veel andere maatregelen en plannen - alle huizen van het gas af en geïsoleerd, kilometer rijden, misschien een kerncentrale hier of daar - is de uitvoering ondermaats, niet bestaand, onhaalbaar of überhaupt niet meer dan luchtfietserij.

Als voorbeeld van een bedrijf dat veel gas nodig heeft, dat dankzij innovatie serieuze besparingen op gas gerealiseerd heeft, maar ja, toch nog altijd veel gas verbruikt - de implicaties moet u zelf invullen - wordt Ter Laak opgevoerd. En dan kan voorzitter van Glastuinbouw Nederland Adri Bom Lemstra zeggen dat er hier en tuinbouwbreed enorme besparingen gedaan worden en in het verschiet liggen, of dat de tuinbouw meer dan belangrijk is voor de energievoorziening en de netstabiliteit, en dat er bovendien nog iets uit die kassen komt ook - gasvrij is het niet.

Klik hier voor het item