Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Hap uit gasprijs, daling zet vanochtend door

Er is maandag een hap uit de gasprijs gegaan. De TTF-prijs voor december kwam 16 euro per megawattuur lager uit dan vrijdag. Vanochtend zette de prijsdaling door. In deze crisisupdate zetten we traditiegetrouw e.e.a. weer op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor december sloot maandag af op ruim 123 euro. Vanochtend lag de TTF-gasprijs op 115,5 euro. Bekijk hier de actuele cijfers.

De daling van de gasprijs op de Title Transfer Facility, het vooraanstaande Europese gashandelsplatform, is ook op de langere termijn terug te zien. Voor 'winter 2023' zakte de prijs maandag op de TTF tot ruim 127 euro. Vanochtend lag de prijs hier nog enkele euro's lager, op ruim 123 euro. Vanaf mei 2024 ligt de prijs onder de 100 euro per megawattuur.

De Europese statistiekdienst Eurostat brengt in kaart hoe hoog de gas- en elektriciteitsprijzen per land lagen in de eerste helft van 2022. Opvallend is dat Nederland van alle lidstaten van de Europese Unie per huishouden de laagste elektriciteitsprijs had (€5,90 per 100 kWh), terwijl het een van de hogere gasprijzen had (€12,90). De hoogste elektriciteitsprijzen kwamen op het bordje van consumenten in Denemarken (€45,60), België (€33,80), Duitsland (€32,80) en Italië (€31,20). Nederlands overheidsbeleid drukt de elektriciteitsprijs. Alleen in Zweden (€22,20) en Denemarken (€16,00) werd een hogere gasprijs betaald dan in Nederland.

Bekijk hier alle Eurostatcijfers. 

Energiehandelsplatform Powerhouse staat stil bij de Europese plannen om in te grijpen op de gasmarkt. Men concludeert dat het erop lijkt dat Europa voorlopig tevreden is met hoe het nu gaat. "Prijzen dalen, compensatiemaatregelen zijn genomen en het huidige warme weer zorgt ervoor dat we de toekomst rooskleurig inzien. Langzaamaan ebt de spanning weg. Zijn de onderliggende problemen ook daadwerkelijk opgelost, of tenminste onder controle?"

Die vraag stelt Powerhouse, zonder er antwoord op te geven. Men stelt dat voorlopig gekozen is om de gevolgen van de crisis te beperken zonder de oorzaak echt aan te pakken. In de conclusie schrijft men: "Steeds meer wordt duidelijk dat er maar 1 oplossing is die echt structureel zoden aan de dijk kan zetten: het verminderen van het verbruik. En dat is precies het onderwerp waar men liever niet over spreekt." Lees hier de hele analyse.  

BNR wijst erop dat de Amerikaanse president Biden oliebedrijven wil beboeten voor de hoge prijzen. Als de olie- en gasbedrijven de prijzen niet verlagen, dan dreigt de president met boetes.

"In plaats van dat Europa minder afhankelijk wordt van bedrijven buiten Europa, worden we juist meer afhankelijk." Dat stelt VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen in een bericht van BNR. Zij wijst erop dat industriebedrijven naar het buitenland dreigen te verdwijnen als er niet snel iets verandert in Nederland en eigenlijk heel Europa. Met name producenten van staal, aluminium en chemicaliën hebben het moeilijk.