Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Extra uitleg bij regeling Tegemoetkoming Energiekosten stelt mkb niet gerust

De medio oktober bekend gemaakte regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) is in de glastuinbouw teleurgesteld al weggezet als 'slechts een druppel op een gloeiende plaat'. In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister van Economische Zaken Adriaansens vrijdag uiteengezet hoeveel bedrijven EZK verwacht te helpen met de regeling. 

Het ministerie moet met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de regeling nog exact uitwerken. Wanneer dat gebeurt is, noemt Adriaansen niet in de kamerbrief van vrijdag.

In die brief aan de kamer deelt ze wel een tabel waarin ze uiteenzet hoeveel bedrijven Den Haag verwacht te kunnen helpen.


Klik hier voor vergroting

800% stijging energiekosten
Om in aanmerking te komen voor de TEK stelt Den Haag voorwaarden. Een belangrijke is dat een mkb-bedrijf jaarlijks meer verbruikt dan 5.000m³ gas of 50.000 kWh elektriciteit. Bovendien moet een bedrijf 'energie-intensief' zijn, dat wil zeggen dat minimaal 12,5% van de omzet bestaat uit energiekosten. Hierbij wordt gekeken naar het eerste en tweede kwartaal van 2023.

Om een inschatting te maken van de energie-intensiteit in 2022, is gebruik gemaakt van de meest recente informatie (uit 2019) over de omzet en energiekosten per bedrijf. De energiekosten van bedrijven zijn van 2019 t/m 2022 naar schatting van Den Haag (op basis van cijfers van het Centraal Planbureau) met minimaal 800% gestegen. 

Het deel van het mkb met een relatief lager aandeel energiekosten wordt door Adriaansen in staat geacht de prijsstijgingen 'makkelijker op te kunnen vangen en door te berekenen.'

De bovenstaande tabel is tot stand gekomen op basis van een representatieve microdataset van het CBS. De tabel heeft enkel betrekking op de bedrijven uit deze dataset, niet op de gehele populatie, waarschuwt de minister.

Geld is op
Bij BNR reageert Ondernemend Nederland teleurgesteld. De vrees is dat veel kleinere mkb-bedrijven buiten de boot vallen. Bovendien helpt het niet mee dat de regeling met terugwerkende kracht werkt, waardoor bedrijven eerst de winter moeten zien te overleven alvorens ze steungeld ontvangen. "Dit kun je niet afdoen als ondernemers-risico", stelt directeur Jacqueline Zuidweg van Zuidweg & Partners, actief in de schuldhulpverlening voor ondernemend Nederland. "Je kunt niet de hele wereld redden, maar het is belangrijk om te kijken naar in de kern levensvatbare bedrijven. Ik denk dat de overheid zich achter de oren moet krabben. Anders krijgen we echt een verschraling van het aanbod in de winkelstraten."

Politiek verslaggever Sophie van Leeuwen van BNR wijst erop dat het lijkt alsof het geld een beetje opraakt in Den Haag. Alles en iedereen steunen gaat niet meer, na ook al veel steun in coronatijd. "Het geld is een beetje op. Het prijsplafond voor burgers is waarschijnlijk ontzettend duur. Kaag lijkt het tegen te houden. Nu zegt ook Adriaansens: 'Ga naar de bank, vraag belastinguitstel voor je energierekening'."

Bekijk hier de hele Kamerbrief van Adriaansen.