Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: TTF-gasprijs start wintertijd met daling

Op de Europese gashandelsbeurs TTF opende de markt vanochtend met een prijsdaling van zo'n 6 à 7 procent. Voor deze winter liggen de korte termijncontracten rond de 130 euro per megawattuur. De daggasprijzen liggen lager en lijken met dalende temperaturen meer van belang te worden. In deze korte crisisupdate zetten we de grafieken en berichten weer op een rijtje.De TTF-gasprijs voor december sloot vrijdag af op ruim 139 euro. Vanochtend lag de TTF-gasprijs op 129 euro. Bekijk hier de actuele cijfers.

Net als voor de decemberprijs liep ook voor de komende jaren de prijs sinds woensdag weer op. Voor 'winter 2023' sloot de TTF-gasprijs op ruim 138 euro af, slechts 1 euro lager dan december 2022. 

Hoewel het buiten warm was, was er dit weekend toch flink gas nodig. Zaterdagochtend scheen de zon nog niet uitbundig en was er weinig wind. Het resultaat, zo stipt energiehoogleraar Martien Visser op Twitter aan, is dat er 2 miljoen kuub aardgas per uur nodig was voor opwekking van elektriciteit. 

Tijdens het weekend liep de APX-spotprijs voor elektriciteit op. Vandaag ligt de prijs voor alle uren op ruim 144 euro per megawattuur.


Klik hier voor vergroting van de APX-spotprijs day ahead