Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bolchrysant steevast de pineut, sector klaagt over dumpprijzen

De bolchrysant wordt slecht betaald, met name in Vlaanderen klagen kwekers al jaren dat deze weinig tot niets oplevert. Nu het weer bolchrysantentijd is laait de discussie in de markt dan ook weer op en was het de afgelopen dagen zelfs een topic in het landelijk nieuws. "Supermarkten verkopen chrysanten aan dumpingsprijzen", zo klinkt het.

In reactie daarop maakte Vilt een uitgebreid achtergrondverhaal met verschillende producenten. Een normale prijs zou 5 of 6 euro zijn, merkt een van hen op, maar in de praktijk staan ze jaar in jaar uit voor 2 of 3 euro te koop. Supermarkten en tuincentra zouden de chrysant, die op een min of meer vast moment in het jaar voor een korte periode volop beschikbaar zijn, als lokmiddel inzetten om de consument naar de winkel te lokken.

Kosten en risico's zijn voor de teler
De kwekers profiteren hier echter nauwelijks van. Men wijst op het feit dat de teelt arbeidsintensief is, er i.v.m. de normaal gesproken herfstachtige en dus natte omstandigheden kwaliteitsrisico's zijn en vooral dat alles, grondstoffen, verpakkingsmaterialen, energie, etc., heel veel duurder zijn geworden. Vaak zijn deals met grote retail partijen al bijna een jaar geleden beklonken, dus komt deze meerprijs op kosten van de kweker.

"Niet enkel voor op het kerkhof"
Tot slot blijft een bijzonder fenomeen de bolchrysant achtervolgen en wel die van 'grafbloem'. Dat mag niet zo wezen, zo roept men keer op keer, maar hij zit traditioneel vast aan Allerheiligen en Allerzielen, op 1 en 2 november. Dat schijnt dan weer vooral zo te zijn in Belgiƫ zelf, in de omringende landen is hij ook meer als terrasplant gewaardeerd en kan het seizoen dus wat worden opgerekt.

Markt slinkt
De chrysantenteelt boet de laatste jaren aan betekenis is, zo becijferde het Departement Landbouw en Visserij. In vijf jaar tijd is het areaal geslonken van 300 naar 250 ha, het aantal telers liep terug van 138 naar 108.