Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Bodem daling gasprijs voor even bereikt

De TTF-gasprijs voor de korte termijn is weer aan het stijgen. Sinds maandag kwam er steeds weer een stukje bovenop de prijs die even onder de grens van 100 euro per megawattuur lag. Vanochtend lag de prijs alweer 13 euro boven die grens. In deze crisisupdate zetten we de gasgrafieken en energieberichtgeving weer op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor november sloot donderdag opnieuw een stukje hoger af dan de dag voordien met een prijs van ruim 107 euro voor een megawattuur. Bekijk hier de actuele cijfers.

Ook de steevast een stuk lager liggende daggasprijs is weer aan het stijgen. Deze week lag de prijs even onder de 30 eurocent per kuub, maar gaandeweg de week steeg die prijs weer. AgroEnergy spreekt in haar weekupdate van een daggasprijs die 'uitzonderlijk laag' was. Een dergelijk laag prijsniveau was voor het laatst te zien in juni 2021. 

De energiespecialisten wijzen er verder op dat er na een periode van prijsdaling voorlopig een 'bodem' is bereikt. Ten opzichte van woensdag lijkt de TTF-gasprijsgrafiek, zoals hierboven die van vrijdagochtend, dat ook te bevestigen. Bij AgroEnergy wijten ze dat aan onzekerheid over wat het weer in de tweede helft van november gaat doen. Tot nu toe was het najaar uitzonderlijk warm. 

Dat komt ook de vulgraad van de gasvoorraden ten goede. Die is nog altijd erg hoog, zo blijkt uit een nieuwe Haagse vulgraadupdate

De elektriciteitsprijzen daalden ook met de gasprijsdaling mee, maar minder hard. AgroEnergy zoomt uit en stelt dat gasprijzen vanaf eind september voor volgend jaar 20 tot 35% zijn gedaald en de elektriciteitsprijzen ‘slechts’ 5 tot 20%. Qua noodvermogen was er voor het eerst in drie weken weer een afroep, maar slechts kort. Prijspieken voor de onbalans zoals één à twee maanden terug zijn er veel minder. Lees hier de hele update van AgroEnery.