Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gasprijs blijft hangen uit zorg voor winter

De korte termijn gasprijs blijft (voorlopig) hangen rond de grens van 100 €/MWh. Voor de langere termijn lopen de prijzen gestaag nog wel terug. Voor komende winter ligt de TTF-gasprijs net boven de 130 euro. In deze korte crisisupdate zetten we e.e.a. weer op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor november sloot woensdag bijna 5 euro hoger af dan dinsdag. Vanochtend opende de markt op 98 euro om daarna tot boven de grens van 100 euro per megawattuur te stijgen. Bekijk hier de actuele cijfers.

De daggasprijzen op de TTF liggen nog altijd een stuk lager. Woensdag op 28,25 euro per megawattuur. Na dat lage niveau steeg de prijs wel weer met meer dan acht euro voor levering op 27 oktober, stipt energieleverancier Vattenfall in een marktrapport.


De TTF-gasprijs voor 'winter 2023' zakt gestaag

In datzelfde marktrapport wijst Vattenfall erop dat de gasprijzen voor december en januari respectievelijk ruim 30 en ruim 40 euro hoger lagen dan de prijs voor november eerder deze week. Volgens de energieanalisten omdat 'het krapteprobleem in de winter nog niet is opgelost'. 

Bij de elektriciteitsprijzen valt het hen op dat er een enorm verschil zit tussen piek- en dalprijzen. In januari moest voor de piekuren 116,84€/MWh meer worden betaald (571,6 €/MWh) dan voor de daluren (454,76 €/MWh). De uitleg bij dit fenomeen is als volgt: In de wintermaanden wordt de piekvraag veelal geleverd door gemakkelijk op- en af te schakelen gascentrales. De krapte en daarmee hoge gasprijzen drijven ook de elektriciteitsprijzen omhoog. In de zomer worden de piekuren gedrukt door de opwek van zonne-energie, maar aangezien die grotendeels afwezig is in de winter, wordt er dan veel zwaarder vertrouwd op elektriciteit uit gas. Lees hier het hele marktrapport. 

De NOS staat, net als eerder deze week onder meer al het FD, stil bij een dreigend dieseltekort. Diesel aan de pomp is momenteel duurder dan benzine. Op zich is er olie genoeg in de wereld en zou er dus ook genoeg diesel gemaakt moeten kunnen worden, schrijft de NOS. Het tekort wordt veroorzaakt doordat veel raffinaderijen vooruitlopend op de sancties de import van Russische olie en diesel al verminderd hebben. 

Shell heeft een lekker derde kwartaal gedraaid. Daarop wijst Nu.nl. Met een winst van 9,4 miljard euro was het het op een na beste kwartaal ooit voor het olieconcern. Bekijk de kwartaalcijfers van Shell hier.