Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Belang van betrokkenheid onderwijs bij verduurzaming bollenteelt groot"

De bollenteeltsector maakt zich zorgen over beperkte beschikbaarheid van chemische middelen en het verlies van meststoffen. Eén van de oplossingen wordt gezocht in een strategie waarbij telers gebruikmaken van natuurlijke principes en groene middelen. Een belangrijke rol is hier weggelegd voor onderwijsinstellingen als het gaat om verdere verduurzaming van de bloembollenteelt en precisielandbouw.


Op de foto zie je Jeroen Onderwater, de 'kwartiermaker' van Fieldlap Bol, toelichting geven aan de studenten van de Vonk mbo-opleiding Plantenteelt.

Excursies, stages en onderzoeksopdrachten bij kwekers van NLG-Holland
Een groep van dertien bloembollentelers doet onder de vlag van NLG-Holland al jaren onderzoek naar bodemverbetering en gebruik van alternatieve meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. De successen die worden geboekt kunnen volgens projectleider Colja Corts breder worden toegepast. ‘’Kennis moet zich verspreiden, de hele sector moet om.’’ NLG-Holland is dan ook aangesloten bij het project Biodivers Perspectief van onderwijsinstelling Vonk en de kwekers staan open voor excursies, stages en onderzoeksopdrachten van en voor studenten. Ook de provincie Noord-Holland onderstreept het belang dat jongeren betrokken raken bij het opdoen van kennis. “Stop meer geld in Fieldlabs en zorg dat de jeugd hierbij betrokken is”, aldus een woordvoerder van de provincie tijdens de open dag van NLG Holland en Stichting Fieldlab Bol.

Bijvriendelijke bolgewassen om mogelijkheden van natuurlijk telen bloot te leggen
Stichting Fieldlab Bol is een nieuw initiatief waarbij John Huiberts een hoofdrol speelt. Hij heeft een biologische bloembollenkwekerij in Sint Maartensbrug. Binnen het Fieldlab stelt hij SKAL-gecertificeerde grond en eigen kennis beschikbaar om mogelijkheden en knelpunten van natuurlijk telen bloot te leggen. Vonk heeft 600 kilo nectaroscordum siculum (allium bulgaricum) geleverd. ‘’De soort past in de reeks bijvriendelijke bolgewassen voor de pakkethandel. Het doel is dat studenten de teeltresultaten in de praktijk gaan volgen van de eigen en andere inzendingen.’’, aldus Ard Kroon, docent plantenteelt bij Vonk. “Door nu te experimenteren met het telen van bollen middels het fieldlap project bereiden de toekomstige kwekers zich voor op hun toekomst." 

bron: Vonk

Publicatiedatum: